– Trelson Assessment on helppokäyttöinen, monipuolinen ja turvallinen koeympäristö. Se on tuonut selkeää lisäarvoa opetukseeni ja helpottanut työtäni merkittävästi, kertoo nokialainen pitkän linjan luokanopettaja Tapani Raitanen.

Tapani_Raitanen

Digitaalisten työvälineiden hyödyntäminen on tuttua Tapanille opiskeluajoista lähtien – 90-luvun alussa käyttö oli tietenkin hyvin paljon vaatimattomampaa kuin nykyään, mutta jo tuolloin häntä kiinnosti tietojenkäsittelyn tuomat mahdollisuudet. Tuntisuunnitelmat sekä erilaiset opetusmateriaalit luonnistuivat jo opetusharjoittelun aikaan.

2010-luvun alkupuolisko oli nopean kehityksen aikaa. Tuolloin Nokialla alettiin puuhata ensimmäisiä oppilaskohtaisia iPadeja ja mietittiin, kuinka eri laitteet ja ekosysteemit saadaan parhaiten toimimaan keskenään. 

– Vuosikymmenen alussa saimme myös Google-ympäristön Nokialle Cloudpointin tukemana, ja Google for Educationin ytimessä oleva yhteiskäyttöisyys puri heti alkuun, kertoo Tapani.

 

KORONAN YLITSE KOTIKOKEIN

Trelson Assessment kehitettiin alunperin ruotsalaisten opettajien kanssa yhteistyössä maan valtakunnallisia kokeita varten, mutta se palvelee nykyään opettajia ja oppijoita 15 maassa yhdeksällä kielellä. Sovelluksen takana on ruotsalainen opetusalan it-yritys Online Partners AB, jonka palkkalistoilla on myös opettajia. 

Tapani tutustui aiemmin ChromExina tunnettuun koealustaan ennen koronasulkua lukuvuonna 2019-2020. Google Forms ei tuolloin vielä tallentanut vastauksia koelomakkeeseen, ja erään bittiavaruuteen menetetyn kokeen jälkeen hän alkoi etsiä vaihtoehtoja sinänsä hyvälle Formsille. Trelsoniin Tapani tutustui Cloudpointin kautta.

– Trelson Assessment oli käytössäni jo ennen etäkoulujaksoja, mutta erityisesti tuolloin myös kollegani huomasivat sen tuoman lisäarvon. Teimme kokeet, lähetimme koodin huoltajille, ja oppilaat tekivät kokeen valvotusti kotonaan, Tapani kuvailee.

MONIPUOLINEN KOEYMPÄRISTÖ MYÖS LÄHIOPETUKSESSA

– Trelson valmistaa oppilaita digitaaliseen maailmaan myös alakoulun jälkeen. Abitti on lopulta logiikaltaan hyvin samankaltainen, ja vastuunotto kokeen suorittamisesta kasvattaa oppilaita, hän lisää. 

Tehtävätyyppejä on monipuolisesti. Perinteisen esseekokeen lisäksi Trelsonilla voi luoda uuden monivalintakyselyn, tuoda sinne valmiiksi tehdyn Google Forms -pohjan tai luoda aukkotehtäviä. Myös drag & drop -tyyliset yhdistelytehtävät onnistuvat. Lisäksi koealustalla on otettu huomioon saavutettavuus – vastauksia voi tallentaa sanallisesti, kysymyksiä voi luetuttaa koneäänellä ja visuaalisia asetuksia voi asettaa yksittäisille oppijoille erikseen.

– Usein lisään kokeen loppuun esimerkiksi tyhjän piirtoalustan tai valmiita Youtube-videoita nopeimmille kokeen tekijöille ajankuluksi, Tapani vinkkaa.

20230411_140903

Oppilaiden henkilökohtaiset laitteet mahdollistavat digitaalisuuden hyödyntämisen tehokkaammin niin oppitunneilla kuin koetilanteissakin.

TURVALLISUUS, TASAPUOLISUUS JA AJANSÄÄSTÖ OVAT ISOJA ETUJA

Trelson Assessment -koeympäristön voi sulkea niin Chromebookeilla, PC-koneilla kuin iPadeillakin ja määrittää lähteiksi erikseen avautuvia nettisivuja, pdf-tiedostoja, Youtube-videoita tai muita mediatiedostoja. Vastaukset voi myös halutessaan anonymisoida arviointiprosessin ajaksi arvioinnin tasapuolisuuden takaamiseksi.

– Trelsonilla voidaan rajoittaa kokeen tekijöiden pääsyä nettiin, jolloin myös mahdollinen tekoälyjen väärinkäyttö saadaan estettyä. 

Lisäksi koodeilla voidaan määrittää oppilaiden pääsy kokeeseen ja kokeen jatkaminen sekä lopettaminen erikseen. Tästä on hyötyä niin luokassa kuin mahdollisissa etätilanteissa. Digitaalisella alustalla materiaali on koko ajan opettajan muokattavissa, ja valmiit kokeet on helposti kopioitavissa omaan tai vaikka koko opetuksen järjestäjän verkkotunnuksen käyttöön.

– Monipuoliset tehtävätyypit ja aineistojen lisääminen on selkeä etu Trelsonille, ja materiaalin jako auttaa myös kollegoita. Mieluummin käytän nykyään aikaa hyvän kokeen laatimiseen kuin siihen, että yritän ymmärtää oppilaiden vastauksia huonoon valmiiseen kokeeseen, Tapani lisää. 

Tyytyväisen käyttäjän mukaan pedagogisten hyötyjen lisäksi Trelson Assessment säästääkin selvästi myös opettajan aikaa. 

MISTÄ TRELSONIN SAA KÄYTTÖÖNSÄ?

Trelson Assessment on esillä ITK-messuilla torstaina 20.4. osastollamme heti hotellin vastaanottoaulan tasolla paikoilla 332-333. Voit lukea lisää Trelson Assessmentin kotisivuilta englanniksi. 

Muista myös muu pedagoginen koulutustarjontamme sekä opettajille että oppilaille Google for Education -osaamisenne varmistamiseksi!

Sami M. BIO_final

 

Heräsikö ajatus? Kirjoita kommentti!

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä postaukset:

Esittelyssä Google Workspace for Educationin versiot: Education Plus
Esittelyssä Google Workspace for Educationin versiot: Education Plus
14 syyskuuta, 2021

Google Workspace for Education (entinen G Suite for Education) on laaja kokonaisuus turvallisia, joustavia ja helppokäyt...

Esittelyssä Google workspace for Educationin eri versiot: standard
Esittelyssä Google workspace for Educationin eri versiot: standard
6 elokuuta, 2021

Google Workspace for Education (entinen G Suite for Education) on laaja kokonaisuus turvallisia, joustavia ja helppokäyt...

Gmailin näkymä päivittyy
Gmailin näkymä päivittyy
9 helmikuuta, 2022

Sähköpostit, chat-viestit, tilat ja Meet ovat olleet jo aiemmin helposti käytettävissä Gmailissa. Helmikuun aikana ne su...