2000-luku on ollut vallankumouksellista aikaa tietoteknologian kehityksessä. Yksi nykyisen vuosituhannen suurimmista haasteista on kuitenkin ollut erilaisten ympäristön saasteiden vähentäminen. Vaikka tietotekniset ratkaisut mahdollistavat siirtymisen ympäristöystävällisempiin toimintatapoihin ja tietotekniikan uudelleenkierrätys kehittyy koko ajan, näkyvät ikääntyvän tietotekniikan negatiiviset vaikutukset yhä kuluttajien kukkaroissa. Tähän ongelmaan Yhdysvaltalainen Neverware lähti kehittämään ratkaisua vuonna 2011.

Neverwaren tuotteistama CloudReady antoi käyttäjille mahdollisuuden asentaa Googlen avoimeen lähdekoodin perustuvat Chromium-käyttöjärjestelmän vanhoille Windows- ja Mac-laitteille. Chrome-käyttöjärjestelmän tavoin CloudReady on suunniteltu erityisesti verkkoselailuun ja verkkoapplikaatioiden pyörittämiseen. Tämä tekee käyttöjärjestelmästä kevyen, mikä on parantanut vanhentuneiden laitteiden käyttöikää, nopeutta ja akunkestoa. Google osti Neverwaren joulukuussa 2020 oletettavasti kehittääkseen tätä jälkiasennusteknologiaa.

 

Chrome OS Flex on paras käyttöjärjestelmä vanhoille laitteille

Helmikuussa 2022 Google julkaisi Chrome OS Flexin beta-version kuluttajien kokeiltavaksi. Tuote on CloudReadyn kaltainen, mutta Chromiumin sijaan laitteille on mahdollista asentaa Googlen virallinen Chrome OS Flex -käyttöjärjestelmä. Erityisesti opetuspalveluiden järjestäjät tulevat hyötymään Chrome OS Flexistä, jonka avulla muun muassa vanhojen Windows- ja Mac-laitteiden käyttöikää voidaan pidentää useilla vuosilla.

Siinä missä useiden käyttöjärjestelmien laitteistovaatimukset koventuvat, eikä uusinta Windows 11 -käyttöjärjestelmää ole välttämättä mahdollista asentaa edes kaksi vuotta vanhalle laitteelle, Chrome OS Flex on suunniteltu tukemaan juuri tällaisia laitteita – jopa vanhempia. Googlen virallisena tuotteena Chrome OS Flex saa myös ajantasaisia käyttöjärjestelmä- ja tietoturvapäivityksiä, mikä tekee siitä parhaan käyttöjärjestelmän vanhoille laitteille myös tietoturvan kannalta.

 

Hyvä tietää ennen Chrome OS Flexin asentamista

  • Google ylläpitää listausta testatuista ja sertifioiduista laitemalleista, joille se takaa Chrome OS Flexin toimivuuden. Listaus tulee sisältämään lisätietoja laitemallin sertifioinnin ja tuen kestoon, ominaisuuksiin sekä asennukseen liittyen. Sertifioitujen laitemallien listauksen löydät tästä.

  • On hyvä huomata, että Chrome OS ja Chrome OS Flex ovat kaksi eri käyttöjärjestelmää, ja myös niiden ominaisuuksissa on pieniä eroja. Chrome OS Flex ei esimerkiksi tue Google Playn ja Android sovellusten käyttöä. Lisää Chrome OS ja Chrome OS Flexin eroista voit lukea täältä.

  • Chrome OS Flexin voi ladata ja asentaa ilmaiseksi. Laitteet on mahdollista liittää Google Workspace -ympäristön laitehallintaan maksullisilla laitehallintalisensseillä, joilla myös Chrome-laitteiden liittäminen hallintaan tapahtuu.

  • Chrome OS Flex mukautuu laitemalliin, jolle se asennetaan; muun muassa uusi näppäimistöasettelu mukailee vanhan laitteen fyysistä näppäimistöä. Chrome OS Flex ei kuitenkaan välttämättä tue kaikkia eri laitemallien edistyneitä ominaisuuksia ja toimintoja, kuten levyasemia tai sormenjäljenlukijoita.

  • CloudReadyn kaltaisesti myös Chrome OS Flexin massajakelu voidaan pitää tulevaisuudessa mahdollisena. Tällöin jokaista Chrome OS Flexiä ei tarvitsisi asentaa fyysisesti paikan päällä, vaan isoissa organisaatioissa käyttöjärjestelmä voitaisiin jakaa asennettavaksi suoraan laitteille. Massajakelu-ominaisuudesta kuullaan lisää syksyyn mennessä.


Stabiilin Chrome OS Flex -version odotetaan tulevan ulos kesällä 2022

Stabiilin version myötä myös aikaisemmat CloudReady-laitteet päivittyvät automaattisesti uuten Chrome OS Flex -käyttöjärjestelmään. Siihen asti nykyinen beta-versio on kuluttajien kokeiltavissa ilmaiseksi.

Chrome OS Flex on mahdollista asentaa laitteen kovalevylle tai testiajaa käyttöjärjestelmää laitteella USB-muistin kautta. Tästä syystä suosittelemmekin asiakkaitamme kokeilemaan, mitä Chrome OS Flex voi saada aikaan esimerkiksi koulun vanhan Windows-laitteen kanssa!

Chrome OS Flexin asennuksen voi jakaa kolmeen vaiheeseen: asennustikun luominen, laitteen buuttaus sekä Chrome OS Flexin asennus/USB-muistista ajo. Liikkeelle kannattaa lähteä tustumalla Chrome OS Flexiin lisää täältä sekä sertifioituihin laitteisiin tästä. Mikäli Chrome OS Flexin asennus kiinnostaa, voit katsoa alta tiimimme tuottaman esimerkkivideon ja seurata Googlen asennusohjeita täältä.

 

Kuulemme mielellämme tämän blogitekstin kommenteissa tai yhteydenottolomakkeella kokemuksianne Chrome OS Flexistä eri laitemallien kanssa. Cloudpointin oman testi näytti, kuinka vuonna 2009 valmistettu läppäri toimii nykyisin 45 minuutin sijasta kolme tuntia ilman latausta.




Atte BIO

Heräsikö ajatus? Kirjoita kommentti!