Koulumaailma digitalisoituu kovaa vauhtia, ja tietokoneista on tullut korvaamaton osa nykyaikaista oppimista. Laitteiden jatkuva uusiminen on kuitenkin sekä kallista että ympäristölle haitallista. Onneksi vanhoja laitteita ei tarvitse heittää pois, sillä ChromeOS Flex tarjoaa niille uuden elämän.

Sähköinen jätevuori kasvaa – myös kouluissa

Vanhentuneet tietokoneet ovat merkittävä osa maailmanlaajuista elektroniikkajätteen ongelmaa. YK:n mukaan vuonna 2019 maailmassa syntyi jopa 53,6 miljoonaa tonnia sähköistä jätettä, Euroopan unionin osuus sähkö- ja elektroniikkaromusta oli vuonna 2021 4,9 miljoonaa tonnia, ja määrien ennustetaan kasvavan huolestuttavasti. Myös Suomessa syntyy vuosittain noin 14,68 kiloa sähkö- ja elektroniikkalaiteromua jokaista kansalaista kohden. 

Kouluissa vanhentuneet laitteet päätyvät usein varastoihin pölyttymään tai pahimmassa tapauksessa suoraan jätteeksi, vaikka niissä voisi vielä olla käyttöikää jäljellä. Uusien laitteiden valmistus kuluttaa runsaasti luonnonvaroja ja tuottaa kasvihuonekaasuja, joten kestävien ratkaisujen löytäminen on ensiarvoisen tärkeää.

ChromeOS Flex – vanhoista laitteista uusia

ChromeOS Flex on Googlen kehittämä käyttöjärjestelmä, joka on suunniteltu erityisesti vanhojen tietokoneiden elvyttämiseen. Se muuttaa vanhat PC- ja Mac-tietokoneet nykyaikaisiksi Chrome-laitteiksi, jotka ovat nopeita, helppokäyttöisiä ja turvallisia. ChromeOS Flex on myös ympäristöystävällinen valinta, sillä se pidentää laitteiden käyttöikää ja vähentää elektroniikkajätteen määrää. Google testaa jatkuvasti ChromeOS Flexin toimintaa erilaisilla laitemalleilla sekä ylläpitää listausta sertifioiduista laitemalleista. Voit myös varmistaa ChromeOS Flexin sopivuuden laitemallille ilman lisäkuluja.

ChromeOS Flex sopii erinomaisesti oppilaitoksille, sillä se on helppo ottaa käyttöön: asennus onnistuu kätevästi USB-tikulta tai verkon yli. Nopeat käynnistysajat sekä helppokäyttöinen käyttöliittymä takaavat sen, että oppiminen ei takkuile laitteista johtuen. Chrome-laitteet ovat fiksu ja kustannustehokas ratkaisu kouluille, jotka haluavat tarjota oppijoille ja opettajille modernit ja helppokäyttöiset työkalut oppimisen tueksi.

Tietoturvaa ilman kompromisseja

On hyvä huomata, että ChromeOS ja ChromeOS Flex ovat kaksi eri käyttöjärjestelmää, ja myös niiden ominaisuuksissa on pieniä eroja. ChromeOS -käyttöjärjestelmällä toimivat laitteet, kuten Chromebookit, suorittavat aina käynnistyessään järjestelmän tarkistuksen, jota kutsutaan vahvistetuksi käynnistykseksi. Koska ChromeOS Flex -laitteet eivät sisällä Googlen tietoturvasirua, ei tämä menetelmä ole niillä mahdollinen.

Kuitenkin ChromeOS Flex -laitteet tukevat vaihtoehtoisena menetelmänä Microsoftin UEFI Secure boot -käynnistystä. Secure Boot ei tarjoa samoja tietoturvatakuita kuin Chrome-käyttöjärjestelmän vahvistettu käynnistys, mutta se säilyttää Windows-laitteiden kaltaisen perustason tietoturvan.

Laitteistorajoituksista johtuen ChromeOS Flex -laitteet eivät voi tukea turvallisesti Google Playn ja Android-sovellusten käyttöä. Tämä osaltaan varmistaa sen, etteivät oppijat pääse asentaamaan laitteilleen mitä tahansa sovelluksia tietosuojan ja tietoturvan riskejä tarkistamatta. Google Playn puuttuminen ei kuitenkaan tarkoita oppimisen pysähtymistä vaan opetuksessa käytettävät verkkopohjaiset palvelut toimivat ChromeOS Flex -laitteilla ongelmitta. Lisätietoja ChromeOS ja ChromeOS Flexin eroista voit lukea täältä.

Laitteiden keskitetty hallinta tuo tehokkuutta ja turvaa

ChromeOS Flex-laitteita voidaan hallinnoida keskitetysti Google Admin -konsolissa laitehallintalisenssien avulla. Hallinta on yhteensopiva muiden Chrome-laitteiden ja Chromebookien kanssa, ja sen avulla voidaan varmistaa oppilaiden käytössä olevan oikeat sovellukset ja asetukset, jakaa oppimateriaaleja suoraan laitteisiin sekä seurata laitteiden käyttöä. Keskitetty hallinta helpottaa koulujen IT-vastaavien työtä ja parantaa samalla tietoturvaa.

Yhdessä kohti kestävämpää tulevaisuutta pienellä budjetilla

Vanhentuneet tietokoneet kouluissa ovat kestävän kehityksen haaste, johon on olemassa nykyaikaisia ratkaisuja. Pidentämällä vanhojen laitteiden käyttöikää ja kierrättämällä niitä vastuullisesti voimme vähentää elektroniikkajätteen määrää, edistää kiertotaloutta sekä säästää ympäristöä ja luonnonvaroja. 

Uusien laitteiden sijaan vanhojen laitteiden kunnostaminen on tietenkin budjettiystävällinen vaihtoehto. Tiukentuvassa taloustilanteessa jokaista uutta investointia on katseltava tarkoin, mutta vanhojen laitteiden elinkaaren pidentämiselle voidaan saada helpommin vihreää valoa.

Laitteiden Flexaaminen voidaan ottaa myös osaksi koulun toimintasuunnitelmaa Vihreä lippu -ohjelman raameja kunnioittaen

Vihreä lippu -ohjelmaan osallistuville kouluille ChromeOS Flex tarjoaa konkreettisen työkalun edistää kestävää kehitystä ja samalla säästää kustannuksissa. Hyödyntämällä vanhoja laitteita ChromeOS Flexin avulla koulut vähentävät elektroniikkajätteen määrää ja pidentävät laitteiden elinkaarta, mikä on linjassa Vihreän lipun periaatteiden kanssa. Tämä ei ainoastaan edistä kiertotaloutta, vaan myös vähentää uusien laitteiden hankinnan tarvetta, mikä tuo merkittäviä säästöjä koulujen budjetteihin.

ChromeOS Flex tarjoaa kouluille konkreettisia työkaluja kestävämpään ja vastuullisempaan teknologiaan, jossa koulut voivat olla osa ratkaisua ja toimia esimerkillisesti. Me Cloudpointilla varmistamme, että ennen lukuvuoden alkua vanhat koneet ovat saaneet uuden elämän ja hallitsemattomat laitteet on saatu kuriin. Ota meihin yhteyttä niin autamme edistämään kestävää kehitystä sinun oppilaitoksessasi!

Heräsikö ajatus? Kirjoita kommentti!

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä postaukset:

Gemini for Education: Kesän tehostartti tulevaisuuden oppimiseen
Gemini for Education: Kesän tehostartti tulevaisuuden oppimiseen
30 toukokuuta, 2024

Koulujen kesäloma ei tarkoita taukoa kehitykselle. Päinvastoin, nyt on täydellinen hetki valmistautua uuteen lukuvuoteen...

Google for Educationin Kuvaterveiset 2023 Bett-messuilta!
Google for Educationin Kuvaterveiset 2023 Bett-messuilta!
4 huhtikuuta, 2023

Bett-messut keräsivät jälleen tuhansittain opetusalan ammattilaisia ympäri maailman Lontooseen maaliskuun viimeisellä vi...