Google on yksi maailman tunnetuimpia brändejä, ja sen hakumoottorin käyttö on muodostunut yleiskäsitteeksi tiedonhaulle useilla kielillä. Oppilaitoksissa se tunnetaan googlaamisen lisäksi myös Google for Education -tuotteistaan, joista moni on tullut tutuksi opettajille ja oppijoille varsinkin kuluneiden parin vuoden aikana etäkoulujaksojen myötä. Mutta kuinka moni Googlen palveluita työ- ja vapaa-ajallaan käyttävä lopulta tietää, mistä Googlen oppilaitospalveluissa on kyse tai kuinka ne eroavat kuluttajapalveluista?

Mikä se Google for Education sitten oikein on?

Google for Education koostuu kolmesta osa-alueesta – Chromebook-kannettavista, Google Workspace for Education -sovelluksista sekä Classroomista, sähköisestä oppimisen koordinoinnin alustasta. Edellisistä varsinkin Classroom tuki opetuksen järjestämistä useissa kunnissa, kun etäopetuksen avuksi haettiin tehtävien hallinnan työkalua, ja sen suosio on jatkunut myös etäopetuksen jälkeenkin.

Screenshot 2022-11-09 10.33.06

Chromebookit puolestaan ovat vakiinnuttaneet monessa koulussa paikkansa edullisina, vaivattomina ja turvallisina päätelaitteina. Pilvipalveluna toimivat sovellukset pitävät tiedostot tallessa ajasta ja paikasta riippumatta, ja Chromebookeista löytyy oletuksena esimerkiksi saavutettavuustoimintoja sekä monipuolinen ruuduntallennustyökalu.

Luultua pidempi historia

Moni yhdistää Classroomin, Chromebookit ja erilaiset dokumenttisovellukset viime vuosien digiloikkimiseen, mutta Google for Educationin tarina juontaa niinkin pitkälle kuin vuoteen 2006, jolloin Drive ja sen dokumenttityökalut, kuten Docs ja Slides, julkaistiin. Ensimmäiset Chromebookit näkivät päivänvalonsa 2011 ja Classroom julkaistiin 2014, jolloin siihen Suomessakin ensimmäiset pioneerit jo tutustuivat. 

Screenshot 2022-11-09 11.06.39

Vuoteen 2019 mennessä Googlen palveluita käytti oppilaitoksissa jo noin 80 miljoonaa käyttäjää. Vuosien 2020-21 aikana käyttäjämäärä kaksinkertaistui ja seuraavaksi odotetaan vahvistusta 200 miljoonan käyttäjän rajan rikkoutumisesta.

Oppilaitosten Google ja kaupallinen Google - mitä eroa?

Varsinkin ensimmäisinä vuosina Google-palveluiden yleistyessä oppilaitoksissa epäiltiin vahvasti kaupallisena toimijana profiloituneen Googlen tietosuojakäytänteitä ja niiden sopivuutta opetusympäristössä. Vaikka sovellukset ovat samoja, niihin sovelletaan kuitenkin kuluttajapalveluita tiukempia tietosuojakäytänteitä – Google Workspace for Educationin niin sanotut ydinpalvelut eivät sisällä mainontaa ja Google sitoutuu toimimaan vain henkilötietojen käsittelijänä, ei rekisterinpitäjänä. 

Edellinen tarkoittaa sitä, että Google käyttää henkilötietoja vain opetuksessa käytettävien Workspace for Education -ydinpalvelujen tuottamiseen ja vain rekisterinpitäjän, joka on kunta tai muu opetuksen järjestäjä, määrittelemän ajan.

image-png

Ydinpalvelut ja lisäpalvelut

On syytä tehdä ero myös ydin- ja lisäpalveluiden välille. Ydinpalveluita ovat esimerkiksi Google Drive ja sen dokumenttityökalut, kuten Docs ja Slides. Lisäpalveluita ovat puolestaan esimerkiksi Youtube, Maps ja Blogger, eikä lisäpalveluita sido aivan niin tiukat tietosuojakäytänteet kuin ydinpalveluita. 

Sähköisen oppimisympäristön tietosuojaa ja -turvaa voi edelleen parantaa edistyneillä asetuksilla ja toiminnallisuuksilla, joita Google Workspace for Education Plus -lisenssi tarjoaa. Riippumatta tuoteperheestä myös Cloudpointin tarjoama tietosuojapalvelu Luuppi voi tukea opetuksen järjestäjää henkilötietojen käsittelyyn liittyvissä haasteissa.

 

Ydinsovellukset -blogisarja käsittelee Google Workspace for Educationin ytimeen kuuluvia dokumenttityökaluja erityisesti niiden peruskäyttöä syvemmästä näkökulmasta. Google Docs avasi yhteensä kahdeksanosaisen sarjan, ja loput blogit ilmestyvät syksyn 2022 aikana.

Google Workspace for Education on kattava kokonaisuus opetusta, oppimista ja muuta oppilaitoksen arkea tukevia ja sujuvoittavia sovelluksia. Sovellusten ytimessä on yhteiskäyttö, mutta niiden ominaisuudet mahdollistavat yhteistoiminnan lisäksi myös yksilöllisen työskentelyn eri kouluasteilla. 

Nämä niin sanotut ydinsovellukset ovat tietosuojaltaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) mukaisia oppilaitosten käyttöön soveltuvia työkaluja, eivätkä sisällä mainontaa. Jos kuntasi tai koulusi haluaa täydentää Google for Education -osaamistaan, voit käydä tutustumassa koulutuksiimme opettajille sekä työpajoihimme oppilaille.

 

Sami M. BIO_final

 

Heräsikö ajatus? Kirjoita kommentti!

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä postaukset:

Google Bard AI rantautui Suomeen - näin vältät plagioinnin
Google Bard AI rantautui Suomeen - näin vältät plagioinnin
14 heinäkuuta, 2023

Google Bard AI on keskusteleva tekoälyä hyödyntävä palvelu, joka vastaa esitettyihin kysymyksiin eri kielillä. Tekoäly k...

Tule marraskuussa mukaan  suomenkielisiin Google for Education -koulutuksiin
Tule marraskuussa mukaan  suomenkielisiin Google for Education -koulutuksiin
20 lokakuuta, 2021

Marraskuun alussa käynnistyy viisiosainen Googlen järjestämä tuotekoulutussarja, jossa käydään läpi Google Workspace for...