Jäljennettävät lauseet liitutaululle, muistinpanot piirtoheitinkalvolle, esitelmät luokan koneelle tikulta ladaten  ja lopulta diat pilvipalveluna - muistiinpanojen ja esitelmien toteuttamiseen käytettyjen välineiden polku on pitkä ja kunniakas. Google Slides on tässä jatkumossa varsin tuore tulokas, mutta helppokäyttöisyytensä, keveytensä ja yhteistyöominaisuuksiensa ansiosta se on lunastanut paikkansa suomalaistenkin opettajien ja oppijoiden työkalupakissa.

Muistiinpanoja, mutta entä muuta?

Slides lienee yhdessä Google Classroomin kanssa käytetyin sovellus Google Workspace for Education -tuoteperheen sovelluksista, sillä tehdään esitelmiä ja muistiinpanoja ympäri maailman päivittäin. Mutta voisiko opettajan tai oppijan tuottama materiaali olla perinteisen lineaarisen tietopaketin sijaan vuorovaikutteisempi tai moniulotteisempi? 

Linkittämällä dioja keskenään esityksen sisällä on Slidesilla mahdollista rakentaa muuntuva tarina tai vaikkapa “köyhän miehen thinglink” alla olevan esimerkin tapaan. Molemmissa olennaisimpana työkaluna on toiminut Lisää linkki -toiminto joko tiputusvalikosta tai työkaluriviltä. Valmis diaesitys tai tarina kannattaa julkaista oppilaille esim. Classroomin kautta linkkinä. 

Pro tip: Tässä kirjoituksessa käytettyjen esitystapojen mukaisen näkymän saa, kun muokkaustilassa vaihtaa linkin edit-päätteen tilalle present-päätteen.

Pro tip 2: Nuolinäppäinten käytön saa kumottua piilottamalla avausdiaa lukuunottamatta muut tarinan tai esityksen diat.

Kaksipäinen kotka gif

Toimisiko taittaminen?

 Kyllähän se toimii. Tiedosto > Sivun asetukset - polun kautta pääsee muuttamaan julkaisun koon haluamakseen, Lisää-valikosta löytyy graafisia tehosteita muotojen ja Word Art -objektien muodossa sekä Kuva > Hae verkosta -toiminnolla myös oppilaille aukeaa pikavalikko, jolla haettu materiaali on oppilaistoslisensseillä suodatettua ja CC-lisensoitua. Sosiaalisen median kuvitus, esite, juliste, ruokalista, kuvakirja… you name it and Slides will make it possible, kuten suuren veden takana sanottaisiin!

Pro tip: Hae kuvia png-muodossa (Esim. a dog png). Png-formaatti ymmärtää kuvatiedoston läpinäkyviä osia, jos sellaisia on kuvassa mukana.

Pro tip 2: Sähköisen luokkalehden sisällysluettelo toteutuu helposti esityksen sisäisiä linkkejä hyödyntämällä.

Esimerkiksi seuraavat materiaalit on taitettu Slidesilla:

Screenshot 2022-10-03 14.01.10

Screenshot 2022-10-03 14.21.55

Ai niin, ja tuoreimpana tietenkin ITK-messujen somebannerimme. Jos olet mukana, tule kysymään lisävinkkejä esimerkiksi tämän tai aiempien juttujen aiheista!

Cloudpoint ITK_ssa

Ydinsovellukset -blogisarja käsittelee Google Workspace for Educationin ytimeen kuuluvia dokumenttityökaluja erityisesti niiden peruskäyttöä syvemmästä näkökulmasta. Google Docs avasi yhteensä kahdeksanosaisen sarjan, ja loput blogit ilmestyvät syksyn 2022 aikana.

Google Workspace for Education on kattava kokonaisuus opetusta, oppimista ja muuta oppilaitoksen arkea tukevia ja sujuvoittavia sovelluksia. Sovellusten ytimessä on yhteiskäyttö, mutta niiden ominaisuudet mahdollistavat yhteistoiminnan lisäksi myös yksilöllisen työskentelyn eri kouluasteilla. 

Nämä niin sanotut ydinsovellukset ovat tietosuojaltaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) mukaisia  oppilaitosten käyttöön soveltuvia työkaluja, eivätkä sisällä mainontaa. Jos kuntasi tai koulusi haluaa täydentää Google for Education -osaamistaan, voit käydä tutustumassa koulutuksiimme opettajille sekä työpajoihimme oppilaille.

Sami M. BIO_final

 

Heräsikö ajatus? Kirjoita kommentti!

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä postaukset:

Google Docsista on moneksi, osa 2 - organisaation vuosikello
Google Docsista on moneksi, osa 2 - organisaation vuosikello
22 syyskuuta, 2022

Moni oppilaitos, pienyritys ja yhdistys kamppailee yhteisten projektien ja tehtävälistojen koordinoinnin kanssa. Organis...

Ajanhallintaa Google Kalenterilla
Ajanhallintaa Google Kalenterilla
16 joulukuuta, 2022

Google Kalenteri on yleinen perustyökalu ajanhallintaan yrityksissä ja oppilaitoksissa. Joissain työpaikoissa sitä käyte...

Docsista on moneksi, osa 1. - monipuolinen oppimisalusta
Docsista on moneksi, osa 1. - monipuolinen oppimisalusta
15 syyskuuta, 2022

Ydinsovelluksiin kuuluva Google Docs on tuttu varmasti kaikille oppilaille ja opettajille lähinnä tekstinkäsittelyn työk...