Etäopetustunteja järjestetään eri kouluissa vaihtelevin käytäntein. Google Meetin avulla opettaja voi hallinnoida etäoppituntiaan niin sanotuilla järjestäjän asetuksilla, joiden avulla virtuaalisen luokanoven voi pitää avoinna tai kiinni sekä rauhoittaa opetustilanteen esimerkiksi sulkemalla chatin oppitunnin ajaksi.

Etäopetustunnin Meetissä voi luoda kolmella eri tavalla. Seuraavassa ne käydään lävitse siitä näkökulmasta, että tapahtuma on mahdollisimman vaivaton luoda, oppilaat löytävät oppitunnille vaivattomasti ja oppitunnin hallintaoikeus on pysyvästi opettajalla.


Tapa 1: Pysyvä linkki Meetin etusivulta

- Avaa Meetin etusivu Chrome-selaimen oikean yläkulman sovellusvalikosta tai osoitteesta meet.google.com.


- Klikkaa “Uusi kokous” ja “Luo linkki myöhempää käyttöä varten”.

- Kopioi linkki avautuvasta ikkunasta (kuva 1).


Kuva 1- Jaa linkki Classroomin Tehtävät-välilehdelle tai Striimiin linkkinä (kuva 2). Mikäli käytössäsi ei ole Classroomia, tallenna linkin osoite itsellesi ja jaa linkki oppilaille valitsemasi kanavan avulla. Linkki toimii virtuaaliluokkanasi niin kauan kuin on tarpeen.Kuva 2Tapa 2: Kalenterilinkki

- Avaa Google Kalenteri tai Meetin etusivun “Aloita kokous” ja “Ajoita Google Kalenterissa”.


- Luo tapahtuma haluamaasi kohtaan. Voit ajastaa sen vastaamaan lukujärjestystäsi, mutta se ei ole välttämätöntä. Voit käyttää samaa linkkiä jokaisella oppitunnillasi ja nimetä tapahtuman esim. opettamasi aineen tai nimesi mukaan (“Sami historianluokka”).

- Klikkaa “lisää Google Meet -videokokous” (kuva 3).


Kuva 3

- Klikkaa hammasrattaan kuvaketta ja valitse, onko luokkasi ovi auki ennen saapumistasi (rasti päällä) vai pitääkö opettajan saapua ensin paikalle (rasti pois päältä). Talleta valitsemasi asetus. 

- Tallenna tapahtuma.

- Vie hiiren kohdistin “Liity Google Meetin avulla” -painikkeen ylle ja klikkaa oikealle ilmestyvää “Kopioi neuvottelun linkki työpöydälle” -kuvaketta (kaksi päällekkäistä neliötä).

- Jaa linkki Classroomin Tehtävät-välilehdelle tai Striimiin linkkinä (kuva 2). Mikäli käytössäsi ei ole Classroomia, tallenna linkin osoite itsellesi ja jaa linkki oppilaille valitsemasi kanavan avulla. Linkki toimii virtuaaliluokkanasi niin kauan kuin on tarpeen.Tapa 3: Classroomin Meet-linkki

- Klikkaa Classroomin etusivulla “Luo Meet-linkki” painiketta ja uudelleen “Luo Meet-linkki”.


- Klikkaa “Näkyy oppilaille” pois päältä.

- Tallenna ja liity Meetiin Classroomin yläosaan ilmestyneen linkin kautta.

- Aseta “järjestäjän asetukset” haluamallasi tavalla vasemman alakulman sinisestä vaakunasymbolista.

- Palaa Classroomiin ja klikkaa oikean yläkulman hammasrataskuvaketta.

- Klikkaa päälle “näkyy oppilaille”.

- Oppitunnin jälkeen käy klikkaamassa oppilaille näkyminen pois ja ennen seuraavan oppitunnin alkua mene ensin itse Meetiin ja avaa Meet näkyväksi vasta sen jälkeen.

Kaikissa edellisistä tavoista opettajan hallinnointioikeudet löytyvät Meetin vasemmasta alakulmasta sinisen vaakunakuvakkeen takaa. Pikakäyttö päällä tarkoittaa, että virtuaaliluokkasi ovi on auki ja kuka tahansa oppilaitoksesi oppilaista voi tulla paikalle. Pikakäyttö pois päältä tarkoittaa sitä, että virtuaaliluokkasi ovi on kiinni, eikä mukaan pääse kukaan ilman hyväksyntääsi.

Etäopetus haltuun - muista Cloudpointin koulutukset!

Cloudpointin Etäkoulun perusteet -koulutuspaketin näppärillä tunnin mittaisilla koulutuksilla saat nopeasti haltuun etäopetuksen perusasiat tai palautat mieleen jo opittua. Ota yhteyttä Cloudpointiin, niin sovitaan sinulle ja koulullesi sopiva koulutusaika! Voit ottaa yhteyttä myös Cloudpointin Facebookissa: paina Varaa nyt -painiketta ja valitse itsellesi sopiva tapamisaika.

- Sami Marttinen
Cloudpoint - onnistumisvarmuutta sinne missä sitä tarvitaan

Cloudpoint on sitoutunut auttamaan asiakkaitaan kaikissa tilanteissa. Ajattelemme asiakkaan puolesta ennen napin painallusta alati muuttuvassa maailmassa. Yhteistyö- ja toimintamallimme varmistaa onnistumisen siellä missä teemme töitä – Huolehdimme persuksille potkimisesta ja aikataulun pitävyydestä.

Heräsikö ajatus? Kirjoita kommentti!

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä postaukset:

Kalenteri vinkki: muistutukset
Kalenteri vinkki: muistutukset
19 kesäkuuta, 2012

Hyvä tapa merkitä ja muistaa tärkeät tapahtumat Google Kalenterissa on asettaa niihin muistutus joko sähköpostilla ja po...

Joulu lähestyy, hyödynnä lomavastaajaa
Joulu lähestyy, hyödynnä lomavastaajaa
11 joulukuuta, 2012

Joulu lähestyy hurjaa vauhtia ja pian on edessä pitkät vapaat. Nyt onkin oivallinen aika asettaa lomavastaaja valmiiksi ...

Google uudisti Hyvä tietää -sivustonsa
Google uudisti Hyvä tietää -sivustonsa
5 helmikuuta, 2013

Google on uudistanut tietoturvan ylläpitämiseen erikoistuneen Hyvä tietää -sivustonsa. Kyseiselle sivustolle on koottu l...