Korona-viruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi opetuksen siirtäminen verkkoon on ajankohtaisempaa kuin koskaan aikaisemmin. Hyvä uutinen kuitenkin on se, että kaikilla G Suite for Education -palvelua käyttävillä oppilaitoksilla on etäopiskelun ja -työskentelyn mahdollistavat työvälineet jo käytössään.
Kaikki Googlen palvelut ovat aidosti laiteriippumattomia, joten opettajat ja oppilaat voivat osallistua opetukseen etänä miltä tahansa laitteelta joka kotona sattuu olemaan. Etäopetuksen keskiössä on ennenkaikkea Hangouts Meet -videoneuvottelu, jonka kapasiteettiä Google nosti väliaikaisesti kaikilla käyttäjille. Helppo tapa tarkistaa, onko päivitys jo astunut omassa organisaatiossasi voimaan, on avata videoneuvottelu ja kurkistaa oikean alakulman valikkoon. Jos siellä näkyy "tallenna kokous"-toiminto, on videoneuvottelun laajennetut ominaisuudet saapuneet käyttöön.
Olen itse pitkän linjan etätyöskentelijä ja etäopetusta vuosia toteuttanut kouluttaja. Tässäpä siis muutamia täsmävinkkejä, joiden avulla siirrät opetuksen verkkoon:
ETÄETIKETTI: Videoyhteyden on tarkoitus tuoda yhteen ihmiset, jotka ovat fyysisesti eri paikoissa. Videokuvan käyttäminen on iso osa tätä kommunikaatiota, joten käytä itse ja ohjeista myös oppilaasi pitämään kamera päällä. Samalla pystyt seuraamaan osallistujien reaktioita (erityisen hyvin tämä toimii jos pystyt itse käyttämään kahta konetta/ ruutua samaan aikaan). Hyvä tapa on etäopetustuokion alussa kertoa pelisäännöt: mikrofonit kannattaa pitää pois päältä silloin kun paikalla on useampi ihminen ja kyseessä ei ole keskustelu, mutta niiden avaamista kysymyksen esittämiseksi tulee rohkaista. Pidä myös itse pieniä taukoja, jolloin ihmisten on helppo esittää kysymyksiä.
ÄÄNI: Nappaa käyttöön kuulokkeet, joissa on mikrofoni. Periaatteessa melkein mikä tahansa kuuloke on yleensä parempi kuin tietokoneen oma mikrofoni. Näin äänenlaadusta tulee parempi ja kaikkien on miellyttävämpää seurata opetusta. Suosittelen hankkimaan etäopetusta varten hyvän headsetin. Omassa käytössä minulla on jo vuosia ollut Jabran-kuulokkeita.
AKTIVOI: Etäopetuksen ei tarvitse olla luento. Ylipäänsä pitkät kuuntelusessiot toimivat heikosti etäopetustilanteissa. Keskittyminen herpaantuu ja sitten alkaakin internetin muu tarjonta houkuttamaan. Suunnittele siis etäopetustuokion sisältö niin, että se aktivoi osallistujia. Tämän voi toteuttaa monin eri tavoin, joten mieti miten rytmität oppituntia luokassa? Sen jälkeen pohdi, ovatko samat menetelmät sovellettavissa verkkoon? Hangoutsin kyljessä voi esimerkiksi jatkuvasti käyttää Google Classroomia ja toki monia muitakin sovelluksia. Myös etänä voi teettää tehtäviä. Kun suunnittelut tehtävät etäopetusta silmällä pitäen, voit esimerkiksi Google Dokumenttien yhdessä työskentelyn ominaisuuksia hyödyntämällä seurata, miten oppilaasi tekevät töitä ja ohjata tehtävien edistymistä antamalla palautetta.
KOOSTA MATERIAALIT SELKEÄSTI: Tietäväthän oppilaasi, minkä linkin takaa sinut tavoittavat minkäkin oppitunnin kohdalla? Entäpä mistä löytyy juuri yhdessä opiskeltu materiaali? Google Classroom tai Google Sites tarjoavat helpon tavan koostaa kaikki aihealueen materiaalit yhteen paikkaan. Kun opetus tapahtuu verkossa, selkeys on avainkysymys. Valitse siis yksi paikka, viesti se selkeästi oppilaille ja koosta kaikki materiaali valitsemaasi paikkaan. Etäopetuksen kannalta Google Classroomissa on yksi vähänlaisesti käytetty ominaisuus, joka kannattaa valjastaa käyttöön: jokaiselle kurssille muodostuu automaattisesti oma kalenteri Google Kalenteriin. Paras tapa luoda isomman porukan videoneuvotteluja puolestaan on tehdä tapahtuma Google Kalenteriin ja liittää siihen videoneuvottelu. Kun kyseessä on Classroomin kurssikalenteri, oppilaasikin näkevät sen ja pääsevät sitä kautta luomiisi tapahtumiin.
Mia Bergius
Marketing & Change Management Manager
Cloudpoint - onnistumisvarmuutta sinne missä sitä tarvitaan
Kommentit (1)