Viime viikkoina on paljon puhuttu WhatsAppin myynnistä Facebookille, palvelun tietoturva ja käyttökatko ongelmista ja mahdollisista vaihtoehdoista samankaltaisille palveluille, joihin käyttäjät voisivat siirtyä. Esimerkiksi Telegram on nostettu uutena haastajana esille monien muiden palveluiden ohelle, mutta meidän silmäämme pisti todellisen haastajan räikeä loistaminen poissaolollaan: Google on tarjonnut jo kauan Hangouts-videoneuvottelu ja pikaviestinpalvelun osana Google Apps for Business ja Google Apps for Education-kokonaisuutta, puhumattakaan että kuluttajat lunastavat toiminnon käyttöön ilmaiseksi hankkimalla Gmail-sähköpostiosoitteen tai Google-tilin.
WhatsAppin valttikortteja ovat olleet näppärät ryhmäkeskustelut, joiden sisällä on voinut jakaa kuvia, sijainnin, videoita ja tietysti kirjoitetut reaaliaikaiset päivitykset. Samankaltaisilla toiminnoilla ratsastaa myös Telegram. Tiesitkö, että kaiken tämän voi tehdä myös Hangouts-pikaviestimessä? Voit chattailla, tilata tekstiviestit palveluun, lähettää kuvia, päivittää sijaintisi Google Kartalle joko kaverisi kanssa tai ryhmän sisällä. Bonuksena käytössä on myös todella monipuolinen videoneuvottelu, jonka voit suoraan aloittaa ryhmäkeskustelusta ja kohdata kasvotusten henkilöt, joiden kanssa muuten vain kirjoittelisit. Tätä toimintoa ei WhatsAppista tai vastaavista palveluista löydy.
Hangouts on palveluna loistava, joten miksi sen tuomista mahdollisuuksista ei ole mediassa puhuttu laajemmalti? Tai oikeastaan lainkaan. Onko niin, että toimittajat eivät tiedä sen olemassa olosta? Meillä Hangouts on ollut sisäisessä käytössä ja yhteydenpidossa asiakkaiden kanssa jo pidemmän aikaa. Itse asiassa, se on elinehto liikkuvalle työlle ja etätyöskentelymahdollisuuksille. Kun jokin toiminto on omassa työympäristössä niin ehdottoman tarpeellinen kuin Hangouts on meille ja monille asiakkaillemme, on vaikea uskoa että toisaalla tuotetta ei tunneta lainkaan.
Hangouts toimii vapaa-ajalla ja työssä
Hangouts on palveluna suunniteltu vastaamaan niin yksityiskäyttäjien vapaa-ajan yhteydenpitoon ystävien kesken kuin yritys- ja opetustilienkin käyttöön. Siksi toimintojen kirjo on laaja. Google Apps-tileihin on tuotu ominaisuuksia, jotka keskittyvät erityisesti suojaamaan organisaatioiden arvokasta tietoa:Google julkaisi juuri uuden päivityksen, jonka avulla Google Apps-yritys ja oppilaitoskäyttäjät voivat hallintapaneelista rajata pois oman organisaation ulkopuolisten henkilöiden kanssa käydyt keskustelut tai jos rajausta ei haluat tehdä, käyttäjät saavat ilmoituksen kun keskustelevat ulkopuolisten henkilöiden kanssa. Näin ei pääse yrityksen arkaluontoiset asiat lipsahtamaan vääriin käsiin.
Käydyt keskustelut myös tallentuvat, jolloin niissä sovittujen asioiden pariin voi aina palata myöhemminkin. Helpoiten tämä käy Gmailin haun kautta. Jos muistat jutelleesi Kallen kanssa golfista, hakusanana toimii näppärästi Kallen nimi tai vaikkapa sana “golf”. Ei tarvitse etsiä tietoa monien viestien seasta. Hangoutsit voivat myös olla “off the record”, jolloin viestihistoria ei tallennu ja sopii rupetella hieman salaisempiakin asioita.
Heräsikö ajatus? Kirjoita kommentti!