Google for Education on Googlen visio koulutuksen tulevaisuudesta, jossa teknologia toimii mahdollistajana ja oppiminen on saavutettavaa kaikille. Kymmenen vuotta sitten julkaistu Google Classroom aloitti matkansa yksinkertaisena työkaluna, joka auttoi opettajia säästämään aikaa. Sittemmin sitä on kehitetty jatkuvassa yhteistyössä opetusalan ammattilaisten kanssa. Classroomista on tullut kokonaisvaltainen opetuksen palvelu, joka auttaa opettajia laajentamaan vaikutustaan ja tarjoaa oppijoille ympäri maailmaa mahdollisuuden oppia tehokkaammin.

 

Classroom on osoitus Googlen omistautumisesta opetuksen kehittämiseen. Tarkastelemalla palvelun keskeisiä kehitysaskelia ja uusia ominaisuuksia, voidaan havaita Googlen tahtotila vastata opetuksen muuttuviin tarpeisiin.

1. Classroomin julkaisu ja sen vaikutus

Classroomin julkaisu vuonna 2014 oli käänteentekevä hetki opetuksen digitalisaatiossa. Se tarjoaa opettajille ja oppilaille keskitetyn alustan tehtävien jakamiseen, palautteen antamiseen ja kommunikointiin, mikä on yksinkertaistanut opettajien työnkulkua ja parantanut oppijoiden oppimiskokemusta. 

Opetuksen digitaaliset ratkaisut ovat myös välttämättömiä opetuksen järjestämiseksi haastavissa olosuhteissa. Koronapandemian aikana Classroomin merkitys korostui entisestään. Classroom osoitti, kuinka teknologia voi mahdollistaa oppimisen jatkumisen myös poikkeustilanteessa.

2. Alkuperäraportit plagiointia vastaan

Vuonna 2020 julkaistut alkuperäraportit (eng. Originality reports) ovat Googlen vastaus plagioinnin kasvavaan ongelmaan digitaalisissa oppimisympäristöissä. Ominaisuus auttaa opettajia tunnistamaan, onko oppijan työ omaperäistä vai onko se kopioitu muista lähteistä internetistä. Sittemmin ominaisuutta on kehitetty havaitsemaan myös oppijoiden välinen plagiointi. Alkuperäraportit ovat osoitus siitä, kuinka Google pyrkii jatkuvasti kehittämään työkaluja, jotka vastaavat opetuksen ajankohtaisiin haasteisiin. 

3. Interaktiiviset harjoitteet tehtäväseteillä

Vuonna 2022 julkaistut tehtäväsetit (eng. Practice sets) mahdollistavat uudenlaisten tehtävien antamisen Classroomissa. Monivalintatehtävien ja muiden laatiminen Google Formssilla on monelle meistä tuttua, mutta Formssin tapauksessa nämä soveltuvat ennen muuta osaamisen mittaamiseen.

Harjoittelun kannalta on tärkeää, että oppijalla on mahdollisuus saada tukea jo tehtävän aikana ja opettajalla on mahdollisuus seurata edistymistä helposti. Tehtäväsetit tarjoavat opettajille mahdollisuuden luoda interaktiivisia harjoitustehtäviä, joissa oppilaat saavat välitöntä palautetta ja yksilöllistä ohjausta. Tehtäväsetteihin sisältyvät PDF- ja Forms-tiedostojen tuontitoiminnot ovat helpottaneet niiden käyttöön ottamista. Tuontitoimintojen avulla opettajat voivat helposti hyödyntää olemassa olevia materiaaleja tehtäväsettien laatimisessa. 

 

4. Suoritusten seurantaa Classroom-analytiikkalla

Vuonna 2023 julkaistu Classroom-analytiikka tarjoaa opettajille ja oppilaitoksille arvokasta tietoa oppijoiden edistymisestä. Kurssikohtaisesti tämä on jo pitkään ollut mahdollista, mutta Classroom-analytiikan avulla opettajien on mahdollista saada kokonaisvaltaisempi ja yksilöllisempi kuva oppijan suorituksista eri kursseilla. Tämä auttaa tunnistamaan ja reagoimaan oppimisen haasteisiin aikaisemmin ja helpottaa yksilöllisemmän tuen tarjoamista.

5. Englannin kielen opetusta Read Along -integraatiolla

Viime kesänä Google ilmoitti Read Along -palvelun siirtymisestä osaksi Google Workspace for Education -palveluita. Uutinen on merkittävä palvelun tietosuojan kannalta, ja se mahdollistaa palvelun käytön myös suomalaisessa opetuksessa. Read Along tarjoaa opettajille runsaasti materiaaleja englannin kielen harjoitteluun, ja tekoälyavustaja Diya auttaa oppijoita lausumisessa ja luetun ymmärtämisessä. Classroom-integraation ansiosta opettajat voivat antaa näitä materiaaleja myös helposti kotitehtäväksi ja seurata oppijoiden edistymistä. 

Onnea 10-vuotiaalle Google Classroomille!

Google Classroomin 10-vuotinen taival osoittaa, kuinka Google ottaa huomioon opettajien ja oppijoiden tarpeet ja pyrkii jatkuvasti kehittämään työkaluja, jotka tukevat oppimista ja opettamista 2020-luvulla. Vaikka osa näistä ominaisuuksista on saatavilla vain maksullisissa Google Workspace for Education -versioissa, Googlen sitoutuminen opetuksen parantamiseen ja saavutettavuuden lisäämiseen on kiistaton. Odotamme innolla, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, erityisesti Googlen tekoälypalvelu Geminin myötä!

Onnea 10-vuotiaalle Google Classroomille! Jatketaan yhdessä oppimisen ja opettamisen innostavaa matkaa!

 

Haluaisitko kuulla lisää Classroom ominaisuuksista? Ota yhteyttä, ja katsotaan miten voimme tehdä opetuksestanne vieläkin mahtavamman! 

Heräsikö ajatus? Kirjoita kommentti!

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä postaukset:

Riskiarviointi vs tietosuojan vaikutustenarviointi opetuksen palveluissa
Riskiarviointi vs tietosuojan vaikutustenarviointi opetuksen palveluissa
17 syyskuuta, 2024

Tänä päivänä digitaaliset palvelut ovat olennainen osa modernia opetusta. Niin kuin aina, on myös digitaalisessa opetuks...

Google Classroom - verkkopohjainen luokkahuone oppilaitoksille
Google Classroom - verkkopohjainen luokkahuone oppilaitoksille
7 elokuuta, 2014

Keväällä kerroimme uudesta Google Classroom -toiminnosta, joka tullaan yhdistämään osaksi oppilaitoksille suunnattua Goo...

Google Classroom on uusi tuote oppilaitoksille
Google Classroom on uusi tuote oppilaitoksille
7 toukokuuta, 2014

Google Classroom on uusi oppilaitoksille suunnattu palvelu, joka yhdistyy osaksi Google Apps for Education-sovelluskokon...