Google Bard AI on keskusteleva tekoälyä hyödyntävä palvelu, joka vastaa esitettyihin kysymyksiin eri kielillä. Tekoäly käyttää olemassa olevaa tekstidataa ja tietoa muodostaen niistä uusia lauseita tavaillen ihmisen kirjoitusta. Nyt Google Bard AI on saatavilla useissa EU-maissa – myös Suomessa.

Tekoälyn käyttäminen on noussut isoksi riskiksi opetuksessa ja myös Google Bard AI:n sisällyttäminen koulun Google Workspaceen voi aiheuttaa plagioinnin lisääntymisen. Google Bard AI ei kuitenkaan vaadi välittömiä toimenpiteitä opetuksen järjestäjiltä tai yrityksiltä, sillä palvelun käyttö on oletuksena estetty Google Workspace -tunnuksilla. Palvelu tulee erikseen ottaa käyttöön Google Admin hallinnassa, mikäli sen käyttö halutaan sallia käyttäjille.  

Asiantuntijamme kertovat miksi tekoälyä on hyvä välttää opetuksessa. 

Bard AI ei ole osa Google Workspace:n ydinpalveluita eikä siihen sovelleta Google Workspace tietojenkäsittelyä koskevaa sopimusta. Google käsittelee käyttäjien tietoja ja tekoälyn kanssa käytyjä keskusteluja  rekisterinpitäjänä. Myös Googlen työntekijöillä on pääsy näihin tietoihin palvelun kehittämiseksi. Lisäksi Bard AI käsittelee käyttäjien muun muassa sijaintitietoa, palautetietoja, käyttäjätunnustietoja sekä laitetietoja. Google on ohjeistanut käyttäjiä välttämään tunnistetietojen syöttämistä palveluun. Google säilyttää Bard AI:hin syötettyjä tietoja oletuksena 18 kuukautta, mutta käyttäjällä on mahdollisuus valita säilytysajaksi 3-36 kuukautta.

Kuinka sallin tai estän Google Bard AI:n käytön?

Google Workspace tunnukset tarjoavat käyttäjille pääsyn lukuisiin Googlen palveluihin. Workspace ydinpalveluihin lukeutuvat muunmuassa Google Drive, Gmail sekä kalenteri, mutta Workspace tunnuksia voidaan käyttää myös muissa Googlen palveluissa. Näihin Googlen lisäpalveluihin lukeutuvat muunmuassa Youtube, Blogger sekä Google Bard AI.

Google Workspace -ympäristön järjestelmänvalvoja voi määrittää sallitut Googlen lisäpalvelut ympäristön hallinnassa reitillä Apps > Additional Google Services. Käyttäjien pääsyoikeuksia voidaan muuttaa organisaatioyksikkö- ja palvelukohtaisesti. Google Bard AI:n pääsyoikeudet hallinnoidaan tällä hetkellä Early Access Apps -palveluiden alla. 

Google on asettanut Early Access Apps -palveluiden käyttöön kuitenkin erilaisia rajoituksia. Palvelukategoria on oletuksena poistettu käytöstä kaikissa Google Workspace versiossa. Ympäristön pääkäyttäjän on kuitenkin mahdollista asettaa palvelu sallituksi Google Admin hallinnassa.

Lisäksi Google Workspace for Education versioissa myös käyttäjien ikäasetukset voivat rajoittaa palveluiden käyttöä. Esimerkiksi Early Access Apps -palveluiden käyttö on rajoitettu alle 18-vuotiaiden organisaatioyksiköissä. Pääkäyttäjä voi tarkistaa ympäristön ikäasetukset reitillä Account > Account settings > Age-based access settings. Asetuksia ei kuitenkaan tule muuttaa palvelun sallimiseksi alaikäisille, sillä palvelun käyttöehtojen mukaisesti Google Bard AI käyttö ei ole sallittua alaikäisille. 

Google Bard AI -palvelun ollessa estettynä käyttäjä saa seuraavan ilmoituksen yrittäessään kirjautua palveluun:


Cloudpointin tekninen tukemme on tavoitettavissa koko kesän, ja neuvomme sekä autamme mielellämme muutosten toteutuksessa ja asetusten muutoksissa nousevissa kysymyksissä. Teknisen tukemme tavoitat helposti sähköpostitse osoitteesta tuki@cloudpoint.fi.Tukiasiakkaanamme tavoitat meidät myös puhelimitse numerosta +358 9 4257 9286.

Heräsikö ajatus? Kirjoita kommentti!

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä postaukset:

Uusi Google+ käyttöehtomuutos ei koske vielä Google Apps-käyttäjiä
Uusi Google+ käyttöehtomuutos ei koske vielä Google Apps-käyttäjiä
17 lokakuuta, 2013

Alkuviikosta on taas kohistu ja mediassa muristu Googlen ilmoituksesta näyttää Google+ käyttäjien profiilikuvia mainoste...

Uusi Google+ käyttöehtomuutos ei koske vielä Google Apps-käyttäjiä
Uusi Google+ käyttöehtomuutos ei koske vielä Google Apps-käyttäjiä
17 lokakuuta, 2013

Alkuviikosta on taas kohistu ja mediassa muristu Googlen ilmoituksesta näyttää Google+ käyttäjien profiilikuvia mainoste...

Uutta Bloggerissa: Lisää tagi Bloggerista Google+ profiiliin
Uutta Bloggerissa: Lisää tagi Bloggerista Google+ profiiliin
19 joulukuuta, 2012

Blogit ovat erinomaisia viestinnänvälineitä. Googlen tarjoama blogipalvelu Blogger on saanut uuden ominaisuuden, jonka o...