Edit: 14.5.2020

Jo muutaman vuoden ollut selvää, että Chromebook on tullut suomalaisiin kouluihin jäädäkseen. Meille kantautuva palaute on positiivista ja yhä suuremmassa määrin Chromebook on vahva vaihtoehto kun uusia laitteita mietitään. Toisissa kunnissa ollaan päästy pilotointivaiheeseen, kun taas pidempään käyttäneet kunnat ovat ehtineet jo tehdä laitteen elinkaaren myötä päivityksiä uuteen laitteistoon. Toisin kuin usein luullaan, Chromebookin elinkaari on usein jopa 4-5 vuotta. Viimeisimmät uudistukset takaavat käyttöjärjestelmälle päivityksiä osassa laitteissa jopa kahdeksaksi vuodeksi.

Keskeiset syyt Chromebookin valintaan ovat hyvät toiminnallisuudet, helppo käytettävyys, soveltuvuus niin 1:1 kuin jaettavaksikin laitteeksi, turvallisuus ja tietysti edulliset kustannukset. Chromebookin kustannustehokkuus ei perustu pelkästään laitteen edulliseen hintaan. Vähintään yhtä merkittävä osuus säästöistä voidaan saavuttaa kevyen ylläpidettävyyden kautta, joka säästää työaikaa. Lisäksi esimerkiksi erillistä virustorjuntaohjelmisto ei tarvitse hankkia, koska sellainen on jo sisäänrakennettuna ChromeOS-käyttöjärjestelmään.

Jotta Chromebookin koko potentiaali opetuslaitteena voidaan saavuttaa, tulee laite liittää keskitettyyn hallintaan. Näin saadaan hyödynnettyä ylläpidon helppouteen liittyvä lupaus kustannussäästöistä, sillä manuaalisen työn tekeminen laitekohtaisesti paikan päällä ei varsinaisesti säästä kenenkään työaikaa. Keskitetty hallinta mahdollistaa asetusmuutosten toteuttamisen muutamalla napin painuksella, eikä itse laitteeseen tarvitse edes koskea. Kaikkinensa keskitetty hallinta sisältää yli 300 asetusta, joilla laitteen toimintaan voidaan vaikuttaa. Monet asetukset myös lisäävät tietoturvaa merkittävästi.

Jotta Chromebook saadaan liitettyä keskitettyyn hallintaan, joka konkreettisesti sijaitsee G Suite for Education -palvelun hallintakonsolissa, tarvitaan Chrome-hallintalisenssi. Lisenssejä voi ostaa useilta toimittajilta, mutta meidän kauttamme hankittuna tarjoamme samaan hintaan joukon lisäpalveluita. Kuten tuttu mainoslause muistuttaa: enemmän samalla rahalla!

Kun kunnan kaikki Chrome-hallintalisenssit hankitaan meiltä, saatte käyttöönne seuraavat edut:

  • Edudata Starter -palvelun käyttöoikeuden
  • ChromEx-sähköisen koeympäristön käyttöoikeuden
  • Laitteiden käyttöönottopalvelun (sisältyy yli 1000 lisenssin kertatilauksiin)
  • Laitteiden käyttöönottokoulutuksen (2h) ja kirjalliset ohjeet Chrome-laitteiden liittämiseksi keskitettyyn hallintaan.
  • Cloudpointin Chrome-laitteiden tukipalvelut vuodeksi lisenssien hankintapäivästä 

Cloudpointin Chrome-hallintalisenssin hinta oppilaitoksille on 23€/laite (alv.0%) laitteen elinkaaren ajaksi. Lisenssejä voi tilata suoraan meiltä tai esimerkiksi Dustinin kautta.

Chromebook ei ole ainoa ChromeOS-tietokone. Muut laitemallit ovat hieman vähemmän tunnettuja, mutta tarjoavat mielenkiintoisia vaihtoehtoja myös kouluille. Erityisen suurta innostusta ovat herättäneet tablet-malliset Chrometabit, joita on  pilotoitu Vantaalla alkuopetuksessa. Tabien lisäksi markkinoilla on Chromeboxeja ja Chromebitejä. Julkisen tilan yleiskoneeksi soveltuu hyvin Chromebox, kun taas Chromebit on oivallinen pienen kokonsa puolesta infonäytön taakse piilotettavaksi. Chromebookin tapaan, kaikki muutkin laitemallit on liitettävissä keskitettyyn hallintaan. 

Mia 
Google Cloud muutoksenhallinnan ja koulutuksen asiantuntija
Cloudpoint - onnistumisvarmuutta sinne missä sitä tarvitaan

Cloudpoint on sitoutunut auttamaan asiakkaitaan kaikissa tilanteissa. Ajattelemme asiakkaan puolesta ennen napin painallusta alati muuttuvassa maailmassa. Yhteistyö- ja toimintamallimme varmistaa onnistumisen siellä missä teemme töitä – Huolehdimme persuksille potkimisesta ja aikataulun pitävyydestä.

Kommentit (1)