Aikaisemmassa blogi-kirjoituksessani kirjoitin ajatuksia muutoksenhallinnasta ja sen tärkeydestä IT-projekteissa. Muutoksenhallinnan olennaisia osa-alueita johdon sitoutumisen lisäksi ovat muutosvalmiuden arvioiminen ja toimintasuunnitelman muodostaminen tunnistetun valmiustason mukaisesti, avoin viestintä, koulutus ja henkilöstön sopeutumisen huomioiminen kaikkien vaiheiden aikana, sekä ennen kaikkea valmius reagoida mahdollisiin haasteisiin muutosprosessin aikana. Koulutuksen merkitystä tässä palapelissä ei voi tosiaankaan väheksyä. Ilman tätä yhtä osaa palapeli jäisi kesken ja kokonaisuuden keskellä ammottaisi häiritsevä aukko.

Koulutusta toteutetaan monesta syystä. Koulutusta itsessään ei mielestäni kuitenkaan tulisi koskaan tarkastella yksittäisenä tiedonsiirtotapahtumana tai kustannuseränä, vaan ennen kaikkea uuden oppimisena, osaamisen kehittämisen mahdollisuutena, yksilön potentiaalin maksimoimisena sekä vuorovaikutustilanteena, jonka vaikutukset jatkuvat laaja-alaisesti myös koulutuksen jälkeen. Osallistujille annetaan mahdollisuus oppia, innostua ja kehittyä. Oppiminen ei pääty siihen mihin koulutustilaisuus päättyy, vaan siitä se varsinainen oppiminen ja oivaltaminen vasta alkaakin.

Kouluttajalla on poweria!

Onnistunut koulutus innostaa osallistujia ja motivoi heitä soveltamaan oppimaansa, hakemaan lisää tietoa ja jakamaan osaamistaan. Kouluttajalla on tässä prosessissa tärkeä rooli. Sovelluskoulutuksistakin on mahdollista saada kuolettavan tylsiä luentoja, kukapa meistä ei olisi osallistunut joskus tällaiseen “koulutukseen”? Jos kouluttaja ei ole motivoitunut aiheesta, niin harvoin myöskään osallistuja motivoituu. Sen sijaan motivoitunut ja innostava kouluttaja mahdollistaa osallistujan motivoitumisen. Nähdään mahdollisuus. Nähdään oma potentiaali. Nähdään uuden ympäristön monipuolisuus. Ja samalla kaikki osapuolet hyötyvät; työ tehostuu, saadaan uutta energiaa, kustannuskäyrä saadaan laskuun ja mahdollisesti synnytetään myös uusia ideoita, visioita ja mahdollisuuksia. Syntyy tulosta.

Ilmaista itseopiskelua vai maksullista koulutusta?

Mutta miksi järjestää koulutuksia, kun Google for Work -käyttöä on mahdollisuus opetella myös itse? Niin. Toisaalta, sitä mitä ei tiedä ei tiedä ja myös tietämättömän tiedon etsiminen on vähintäänkin haasteellista. Materiaalia on kuitenkin tarjolla, kunhan osaa etsiä. Itseopiskelu on erinomainen mahdollisuus ja suositeltava toteutusmalli lähi- ja etäkoulutusten rinnalle.Tarjotaan eLearning-ratkaisuja sekä luettavia dokumentteja. Jos itseopiskelu on kuitenkin ainoa toteutustapa, niin varsinainen vuorovaikutus jää tällöin oppimistilanteesta pois ja samalla mahdollisesti myös se kipinä uuden oppimiseen. Auditiiviset, visuaaliset ja kinesteettiset oppijat tulisi kaikki pystyä huomioimaan. Tämä tapahtuu melkein luonnostaan lähikoulutuksissa kuin myös etäkoulutuksissa, jos ne on laadukkaasti toteutettu. Erillisissä koulutuksissa oppimista tehostaa myös häiriötekijöiden poistaminen: osallistujat tulevat koulutukseen, innostuvat asiasta ja keskittyvät koulutettavaan asiaan ilman työpöydän ympärillä häärääviä kyselijöitä, puheluita tai luettavia sähköposteja. Hetkinen! Tässähän voitaisiin puhua jo melkein mindfullnessista.

Laatu korvaa määrän..

..Mutta kertaus on kuitenkin opintojen äiti. Mistä me sitten Cloudpointilla tiedämme, että Google for Work -ympäristöön liittyvät koulutuksemme ovat laadukkaasti toteutettuja ja että olemme oikealla polulla? Meidän kouluttajien omalla mutu-arviolla ei juurikaan ole merkitystä, vaan koulutukseen osallistujat ovat aina loppupeleissä sen todellisen laadun arvioijia. Tämän vuoksi keräämmekin jatkuvasti palautetta ja kehitämme koulutuksiamme palautteiden perusteella. Ja kyllähän se ilo ja säpinä koulutuksen päätteeksi antaa myös hieman viitteitä, että jotain tehtiin tälläkin kertaa oikein. Kun on kivaa, niin sitä oppii ihan huomaamatta!

Palautetta Cloudpointin toteuttaman koulutuksen sisällöstä..

“Koulutus oli erittäin hyvä ja käytännönläheinen. Paljon uutta, vaikka drive olenkin jonkun verran käyttänyt.”

“Tärkeintä koulutuksessa oli mielestäni se, että asioita käytiin läpi omalla koneella ja kaikkea, mitä opettettiin, sai kokeilla käytännössä.”

“Erittäin hyvä kokonaisuus!”
“Kiitos paljon erittäin hyvästä koulutuksesta ! Olen varma, että osallistuneet selviävät hyvin pitkälle sinulta saamillasi ohjeilla ja vinkeillä, ja pystyvät auttamaan myös muita käyttäjiä. Koulutuspäivälle asetetut tavoitteet saavutettiin ja sisältö vastasi hyvin yrityksemme tarpeita.”


Tiedustelemme lisää.
Merkittävimmät osa-alueet, joita opin päivän aikana?
“Voihan että! No koko koulutus! Niin hienoja ja uusia upeita juttuja avaa tuo kanava!” 


Mikä oli koulutuksen hyödyllisin osa-alue?
“Liian monta hyvää joista valita... =) “

Palautetta kouluttajista
“Kouluttaja oli hyvä, selkeä, innostava. Kiitos!”

“Kouluttaja erittäin ammattitaitoinen ja sympaattinen. Otti kaikki tasapuolisesti huomioon ja esitystapa oli selkeä ja rauhallinen. 10+ siis :) “

“Kouluttajalla oli homma hallussa ja hyvä, että hän aktiivisesti kierteli auttamassa koulutettavia eikä edennyt liian nopeasti asiasta toiseen.”

Entä muu avoin palaute?
“Google Rocks!”

Niinhän se tekee. Tervetuloa tutustumaan koulutuksiimme. Ainiin..Vastaus ensimmäiseen kysymykseen:
Kyseessä on investointi, joka kannattaa takuuvarmasti.

Aurinkoista uutta viikkoa toivotellen,
Leena

Lisätietoja Cloudpointin tarjoamista koulutuspalveluista: cloudpoint.fi/palvelut

Samu puh. 040 0666325
Mia puh. 040 5199 950 
Cloudpoint on sitoutunut auttamaan asiakkaitaan kaikissa tilanteissa. Ajattelemme asiakkaan puolesta ennen napin painallusta alati muuttuvassa maailmassa. Yhteistyö- ja toimintamallimme varmistaa onnistumisen siellä missä teemme töitä – Huolehdimme persuksille potkimisesta ja aikataulun pitävyydestä.

Heräsikö ajatus? Kirjoita kommentti!

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä postaukset:

Google -koulutukset..rahan haaskausta vai kannattava investointi?
Google -koulutukset..rahan haaskausta vai kannattava investointi?
10 maaliskuuta, 2014

Aikaisemmassa blogi-kirjoituksessani kirjoitin ajatuksia muutoksenhallinnasta ja sen tärkeydestä IT-projekteissa. Muutok...

Tukipalvelumme päivystävät kesällä normaalisti
Tukipalvelumme päivystävät kesällä normaalisti
2 kesäkuuta, 2017

Haluamme toivottaa kaikille aurinkoisia lomapäiviä ja rentouttavaa kesää! Monet toimistot hiljenevät ihmisten siirtyessä...

Hyvää joulua ja kiitokset vuodesta 2014
Hyvää joulua ja kiitokset vuodesta 2014
11 joulukuuta, 2014

Haluamme kiittää asiakkaitamme ja yhteistyökumppaneitamme kuluneesta vuodesta. Olette tehneet siitä erityisen.