Google tiedotti hiljattain muutoksista YouTube-videoiden hyödyntämisessä opetuskäytössä. Youtubeeducation.com -verkkotunnus mahdollistaa 20.2.2023 alkaen YouTube-sisällön käytön opetustarkoituksessa kohdennetusti ja tietosuojan kannalta kestävästi.

Mistä on kyse?

YouTube ei kuulu Google Workspace for Education -ydinsovelluksiin, eikä sen käyttö oppilastunnuksin ole siksi ollut suositeltavaa. Tämä on voitu estää hallintapaneelin lisäpalveluasetuksissa epäämällä kirjautuminen oppilastunnuksilla itse palveluun.

Edellä mainittu toimenpide ei ole kuitenkaan estänyt youtube.com -URL-osoitteen kautta videoiden katsomista mainoksine päivineen. URL-osoitekin on mahdollista estää, mutta tällöin estyy myös esimerkiksi opettajien Classroomiin tai dokumenttitiedostoihin upottamien opetusvideoiden katselu. Tämän ongelman Google on halunnut ratkaista.

20.2.2023 alkaen Google Workspace for Education -palveluiden sisällä upotetuissa Youtube-videoissa voidaan käyttää osoitetta youtubeeducation.com. Uuden osoitteen avulla opetuksen järjestäjän on mahdollista sallia opettajien mainoksettomat videoupotukset ilman, että varsinaisen YouTube-palvelun käyttöä tarvitsee sallia. 

Kuinka toimia?

Jotta oppilaiden oikeus EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen mukaiseen henkilötietojen suojaamiseen toteutuu sekä OPH:n ohjeistus alaikäisiin kohdistuvan mainonnan minimoimisesta oppilaitosympäristössä mahdollistuu, mutta YouTube:n opetussisältöä halutaan hyödynnettävän kouluissa, toimi seuraavasti:

  1. Estä kirjautuminen YouTube-palveluun oppilasorganisaation tunnuksilla hallintapaneelin lisäpalveluasetuksissa
  2. Estä youtube.com -URL-osoite oppilasorganisaation tunnuksilla
  3. Salli youtubeeducation.com -URL-osoite sekä opettaja- että -oppilasorganisaatioissa
Apua toimenpiteisiin

Cloudpoint tekee pääkäyttäjäpalvelun asiakkailleen em. toimenpiteet palveluun sisältyen sekä pääkäyttäjätuen asiakkailleen pyynnöstä. Mikäli et ole asiakkaamme, mutta toivot apua näissä tai missä tahansa muissa Google Workspace for Educationin hallintaan liittyvissä kysymyksissä, ota reilusti yhteys tuki@cloudpoint.fi.

Mikäli toivot Suomen pitkäaikaisimman Google-kumppanin tukea teknisiin tai digipedagogisiin haasteisiin, ota yhteys myynti@cloudpoint.fi ja muista myös pedagogiset koulutuksemme opettajille sekä Google for Education -pajat oppilaille!

Bannerin kuva: Edurs34/Pixabay

Kommentit (2)

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä postaukset:

Miten hyödyntää YouTube uudistusta yrityksessä?
Miten hyödyntää YouTube uudistusta yrityksessä?
25 helmikuuta, 2013

Viime viikolla julkaisimme iloisen uutiset: päivityksen myötä YouTube on saatavilla nyt myös Google Apps käyttäjille. Go...

Miten hyödyntää YouTube uudistusta yrityksessä?
Miten hyödyntää YouTube uudistusta yrityksessä?
25 helmikuuta, 2013

Viime viikolla julkaisimme iloisen uutiset: päivityksen myötä YouTube on saatavilla nyt myös Google Apps käyttäjille. Go...

VerkkoApsilla nyt oma YouTube kanava!
11 maaliskuuta, 2013

Olemme avanneet VerkkoApsin oman YouTube kanavan, jossa jatkossa julkaisemme ajankohtaisia ja mielenkiintoisia uutisia v...