Google on hiljattain ilmoittanut merkittävästä muutoksesta, joka avaa uusia ovia tekoälyn hyödyntämiselle Suomen opetuskentällä. Googlen tekoälypohjaisestanen tutkimus- ja muistiinpanotyökalusta, NotebookLM, on tullut nyt virallisesti osa Google Workspace for Education -ydinpalveluita huhtikuun alusta lähtien. Palvelu on herättänyt paljon keskustelua Suomen opetuskentällä – varsinkin sen podcast-ominaisuuden myötä, joka tukee nykyisin myös suomea. Tämä muutos avaa uusia mahdollisuuksia oppimateriaalien luomiseen ja opetuksen suunnitteluun.
Mikä on NotebookLM ja miten opettajat voivat hyötyä siitä?
NotebookLM on suunniteltu alusta alkaen oppimista varten, eikä se ole vain yksi chatbot muiden joukossa. Sitä voidaan ennemmin kuvailla "tekoälypohjaiseksi tutkimusavustajaksi" tai "tekoälymuistikirjaksi", joka on suunniteltu toimimaan nimenomaan sinun antamiesi tietojen pohjalta.
Keskeinen ero muihin yleiskäyttöisiin tekoälypalveluihin, kuten Gemini tai ChatGPT, piilee lähdeaineistoon pohjautumisessa. Nämä palvelut hyödyntävät laajaa internetistä kerättyä koulutusdataa, mutta NotebookLM:n vastaukset perustuvat ainoastaan niihin lähdemateriaaleihin, jotka käyttäjä on itse valinnut kyseiseen muistikirjaan. Se toimii kuin "pikakoulutettu asiantuntija" – vain niillä tiedoilla, joita sille annetaan. Se ei siis kerro maapallon ympärysmittaa, ellei tieto löydy ladatuista materiaaleista. Lähdemateriaali taas voi olla perinteisiä dokumentteja tai vaikka verkkosivuja ja Youtube-videoita.
NotebookLM tarjoaa opettajille monia hyödyllisiä ominaisuuksia:
- Oman osaamisen kehittäminen: NotebookLM osaa tiivistää pitkiäkin tekstejä, jolloin opettajan on helppo hahmottaa niiden keskeinen sisältö.
- Oppimateriaalien generointi: Työkalu luo automaattisesti kysymyksiä, oppaita, jäsentelyjä ja jopa muistikortteja olemassa olevan materiaalin pohjalta.
- Podcastin luominen ja osallistuminen: NotebookLM voi muuntaa aineiston podcastiksi, mikä tarjoaa uusia mahdollisuuksia oppimateriaalien tarjoamiseen ja oppijoiden aktivointiin. Uuden ominaisuuden myötä keskusteluun voi myös itse liittyä mukaan esittämällä live-kysymyksiä keskustelijoille.
- Ajatuskarttojen luominen: Monimutkaisetkin asiat on helppo jäsentää selkeiksi ajatuskartoiksi NotebookLM:n avulla.
NotebookLM – turvallinen ja tehokas työkalu opetukseen
Aiemmin NotebookLM:n käyttöä rajoittivat tietosuojaan liittyvät kysymykset. Nyt, kun palvelu on osa Google Workspace for Educationia, se noudattaa samoja tiukkoja tietosuojakäytäntöjä kuin muutkin tutut Googlen työkalut. Tämä varmistaa, että palveluun syötetyt tiedot ovat turvassa ja opettajat voivat käyttää työkalua huoletta.
NotebookLM:n 18 vuoden ikärajan vuoksi sen käyttö opetuksessa rajoittuu tällä hetkellä vain opettajiin ja muuhun henkilökuntaan. On kuitenkin hyvä huomata, että Gemini App-palvelulla (gemini.google.com) on matalampi ikäraja, joten sitä voivat käyttää myös oppijat.
Tukea ja apua uuden oppimiseen
Cloudpoint on Suomen vanhin Google-kumppani, joka auttaa opetuksen järjestäjiä NotebookLM:n ja muiden Google Workspace for Education -työkalujen tehokkaassa käyttöönotossa. Kauttamme saat Google Workspace for Education -lisenssit, koulutusta sekä tukea, jotta opettajat saavat kaiken hyödyn irti näistä – ja monista muista – innovatiivisista tekoäly- ja teknologiaratkaisuista.
Haluatko kuulla lisää NotebookLM:sta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista? Ole rohkeasti yhteydessä niin kerromme mielellämme lisää!
Heräsikö ajatus? Kirjoita kommentti!