Opettajan työ on yksi yhteiskuntamme tärkeimmistä ja arvokkammista ammateista. Se on myös vaativaa ja monipuolista, mutta viime vuosina opettajien työtaakka on kasvanut kohtuuttomasti. Luokkakokojen kasvun lisäksi hallinnolliset tehtävät vievät yhä enemmän aikaa ja energiaa, mikä voi johtaa uupumukseen ja jopa alanvaihtoon. Samaan aikaan oppijoiden yksilöllisten tarpeiden huomioiminen ja tuen tarjoaminen vaatii opettajilta jatkuvaa venymistä.
Näiden haasteiden edessä on selvää, että opetuksen sektorilla olisi tarvetta uusille ratkaisuille, joilla helpottaa opettajien arkea. Tekoäly tarjoaa lupaavia mahdollisuuksia helpottaa opettajien työtaakkaa ja tukea oppimista, kuten Gemini Education.
Gemini Education: Monipuolinen apuri opettajan arkeen
Googlen palveluiden, kuten Classroomin, käyttö on opettajille helppoa ja luontevaa, ja sama pätee myös Geminiin. Yksi tärkeimmistä taidoista tekoälyn käytössä on kehotteiden eli promptien laatiminen. Opettajat ovat tottuneet tekemään tehtävänantoja oppijoille, ja samanlainen lähestymistapa toimii myös Geminin kanssa. On myös selvää, että opettajat löytävät Geministä paljon hyötyä:
- Hallinnolliset tehtävät: Tiedotteiden, sähköpostien ja ohjeiden laatimisessa voi kulua paljon aikaa. Tekoälyn avulla opettaja voi tuottaa selkeitä ja ammattimaisia tekstejä nopeasti, jolloin aikaa jää enemmän itse opetukselle.
- Oppituntien suunnittelu: Tekoälystä on apua myös oppituntien suunnittelussa. Opettaja saa tukea niin oppituntisuunnitelmien laatimiseen kuin täysin uudenlaisten oppimiskokemusten ideointiinkin.
- Oppimateriaalien räätälöinti: Oppijan tasoa vastaavien yksilöllisten oppimateriaalien luonti tapahtuu vaivattomasti. Tekoälyn avulla voidaan luoda ja soveltaa materiaaleja sekä laatia tehtäviä, jotka innostavat ja kannustavat oppijoita.
- Opetussuunnitelman muutokset: Opetussuunnitelman muutosten hahmottaminen ja uusien ideoiden löytäminen helpottuu, kun opettaja pääsee jalostamaan ajatuksiaan tekoälyn kanssa.
Oppijoiden tekoälyn käyttö haastaa opettajia
Useat oppijat käyttävät jo nyt tekoälypalveluita, kuten Geminiä, esimerkiksi kotitehtävien tekemiseen. Tämä voi tuntua opettajasta haastavalta, sillä koululla ei ole vaikutusta siihen, mitä oppijat tekevät vapaa-ajallaan.
Kuitenkin jos opettajalla itsellään olisi myös nämä palvelut käytössään, hän voisi vastata tähän haasteeseen rakentavasti. Jos opettajalla herää epäilys siitä, että oppija on käyttänyt esseen tekemiseen tekoälyä, hän voi pyytää Geminiä analysoimaan tekstin ja luomaan siitä lyhyen pistokokeen. Näin voidaan varmistaa, että oppija on todella ymmärtänyt aiheen.
Kustannukset vs. hyödyt
Turvalliset tekoälypalvelut ovat vielä harvassa, ja niillä on hintansa. Kuitenkin myös hyödyt ovat suuret. Tekoälyn avulla opettajat voivat säästää aikaa, vähentää työtaakkaansa ja keskittyä olennaiseen – oppijoiden tukemiseen ja opetuksen laatuun. Tekoälyn yleistyessä jokainen meistä tarvitsee myös osaamista siitä, miten tekoäly toimii. Voihan olla, että tulevaisuudessa tekoäly nähdään yhtä välttämättömänä osana työntekoa kuin vaikkapa työsuojeluvaltuutettu.
Pilotointi nyt – mahdollisuus tulevaisuuteen
Tekoälylle on siis syytä antaa mahdollisuus opetuksessa. Cloudpointilla on malli siihen, miten Gemini Educationia voidaan pilotoida opetuksessa yhdenvertaisesti ja innovoivasti:
Nyt on paras hetki kokeilla
Gemini Education -tilauksiin on saatavilla 20% alennus 23. elokuuta 2024 asti. Lähtemällä mukaan Gemini-matkaan Cloudpointin kanssa kampanjan aikana, koulutamme henkilökunnan veloituksetta Geminin saloihin, jotta lisensseistä saadaan varmasti kaikki tehot irti opetuksessa. Nyt on siis hyvä hetki toteuttaa pilotointi kanssamme. Jos kiinnostuit, vinkkaa meitä oppilaitoksesi hankinnoista vastaavalle henkilölle!
Lue lisää Gemini-kampanjastamme ja ota yhteyttä matalalla kynnyksellä!
Heräsikö ajatus? Kirjoita kommentti!