Olemme Cloudpointilla kokeilemassa Espoon kaupungin ja Googlen kanssa yhteistyössä ratkaisua, jossa sähköisen ylioppilastutkinnon järjestelmä ja ympäristö virtualisoidaan Google Cloud Platformille (GCP) Haminan datakeskukseen. Tavoitteena on varma ja turvallinen ratkaisu, jossa opiskelija pääsee omalta tai oppilaitoksen laitteelta suorittamaan Abitti-koetta ilman USB-muistitikkuasennuksia ja paikallisia palvelimia. Laitteena opiskelijalla voi olla Chromebook, Windows- tai Mac-laite. Tämän Proof of Concept (PoC) -kokeilun järjestelmä on nimeltään Testbit. Ylioppilastutkintolautakunta seuraa ja tukee projektia. Kokeilun tavoitteista ja etenemisestä kerrotaan tarkemmin www-sivulla www.testbit.fi.

Ylioppilaskirjoitukset ovat lukiolaiselle tärkeä paikka. Siinä otetaan suuntaa pitkälle tulevaisuuteen, jatko-opintoihin ja työelämään. Tutkinto on uudistunut monella tapaa; portaittain käyttöön otettu sähköinen tutkintomalli pääsi täyteen mittaan keväällä 2019, kokeita voi suorittaa porrastetusti sopivina paloina ja niitä voi uusia rajoituksetta.

Vaikka tutkinnon toteutustapa ja itse tutkintokin kehittyvät kovaa vauhtia, aiheuttavat toimintaympäristön ja tutkinnon jatkuva kehittyminen sekä viime aikojen poikkeustilanteet ja uudistukset kasvavaa tarvetta jatkuvalle kehittämiselle.

COVID 19 haastaa koulutusta ja työelämää monella tapaa. Tulevien vuosien suunnittelussa ja varautumisessa on tärkeää huomioida kuluneen vuoden onnistumisista ja epäonnistumisista. Nyt näissä asioissa ollaan jo paljon viisaampia kuin viime talvena ennen kevään poikkeustilaa.
Poikkeuksellinen vuosi aiheuttaa taloudellisia haasteita pitkäksi aikaa. Asioita pitää pystyä hoitamaan tehokkaammin ja edullisemmin.
Hallitusohjelman yhtenä keskeisenä tavoitteena on, että jokainen peruskoulun päättänyt suorittaa toisen asteen tutkinnon ja että oppivelvollisuusikä nostetaan 18 ikävuoteen. Lukiokoulutuksen oppimateriaalikustannukset siirtyvät koulutuksen järjestäjälle. Tämä vaikuttaa koulutuksen järjestäjien suunnitelmiin, vaikka valtio tuleekin taloudellisesti mukaan uudistukseen.

Haasteita riittää. Me Cloudpointilla haluamme tukea kehitystä sellaiseen suuntaan, jossa teknologian tuomat mahdollisuudet ovat tehokkaammassa käytössä ja jossa viranomaisilla ja koulutuksen järjestäjillä on nykyistä laajempia vaihtoehtoja mm. laitehankintojen osalta. Fiksusti toteutettuna teknologian käyttö lisää hyvinvointia.

Testbit-kokeilua edistetään kovalla tahdilla. Teknistä järjestelmää rakennetaan parhaillaan ja testiryhmän opiskelijoiden kanssa Testbitiä päästään kokeilemaan helmikuussa 2021. Kokeilun tuloksia ja jatkotoimenpiteitä arvioidaan yhdessä Ylioppilastutkintolautakunnan kanssa maaliskuussa 2021. Jos kokeilun tulokset ovat myönteisiä, arvioidaan toimintamallin käyttökelpoisuutta ylioppilaskokeeseen harjoitteluun.

Seuraa kokeilua www.testbit.fi!

Tsemppiä loppuvuoteen ja hyvää joulun odotusta!
Jaakko Rekola
Pedagoginen johtaja
Cloudpoint Oy
jaakko@cloudpoint.fi

Cloudpoint on sitoutunut auttamaan asiakkaitaan kaikissa tilanteissa. Ajattelemme asiakkaan puolesta ennen napin painallusta alati muuttuvassa maailmassa. Yhteistyö- ja toimintamallimme varmistaa onnistumisen siellä missä teemme töitä – Huolehdimme persuksille potkimisesta ja aikataulun pitävyydestä.

Kommentit (5)