Digitaalisten opetustyökalujen käytössä huomio kiinnittyy usein tuttuihin Docsiin, Slidesiin ja Classroomiin, ja esimerkiksi Google Sites sekä Jamboard saattavat helposti jäädä sovellusvalikon kätköihin. Molemmat niistä ovat kuitenkin erinomaisia niin yhteiskäytössä kuin oppilaiden henkilökohtaisina opiskelun ja oppimisen välineinä. Myös Google on huomannut näiden sovellusten kehitystarpeen ja vastaa kysyntään muutamilla mainioilla uudistuksilla.

Google Sites on alunperin kotisivujen tai projektisivustojen tekemiseen tarkoitettu sovellus. Sellaisena se palvelee mainiosti edelleen, mutta oppilaitoksissa Sites taipuu helposti esimerkiksi portfolioiden, monialaisten oppimiskokonaisuuksien ja ryhmätöiden kokoamiseen, oppiaineen, luokan tai henkilökunnan ilmoitustauluksi tai vaikkapa koulun teemapäivän digitaaliseksi alustaksi. Googlen ideologian mukaisesti Sites on erittäin helppo ottaa käyttöön, vaikkei koskaan olisi edes suunnitellut nettisivujen rakentamista, saati hallitsisi koodausta. 

Helppokäyttöisyyden vastapainona on ollut osin tekstin muokkaamisen rajoittuneisuus, mutta vuodenvaihteen molemmin puolin Sitesiin tulee teemasta riippumattomat fonttivärit, fonttikoon muuttaminen sekä monia muita tekstinkäsittelyominaisuuksia. Ominaisuudet päivittyvät automaattisesti, eivätkä vaadi pääkäyttäjän toimenpiteitä. Myöhemmin vuoden 2021 puolella Sitesiin tulee mahdolliseksi luoda omia teemoja muutamien vakioteemojen rinnalle. Tämä tuo esimerkiksi eri oppiaineiden teemoittamiseen hienoja mahdollisuuksia!

Yhteiskäyttöön ja kevyeen visuaaliseen ilmaisuun suunniteltu Google Jamboard on varsinkin kuluneen vuoden poikkeusoloissa tuonut vaihtelevuutta opetukseen ja mahdollistanut yhdessä tekemisen osaltaan myös etänä. Jamboard soveltuu nuorempien oppilaiden kanssa suoraan opetukseenkin digitaalisena valkotauluna luokassa tai etänä Meetin kautta jaettuna, mutta yhtälailla vanhempien oppilaiden kanssa oppitunnin aiheeseen johdattamiseen tai vaikkapa kollegoiden kesken ideointiin ja suunnitteluun.

Lähipäivinä Jamboardiin tulee mahdolliseksi tuoda omia pysyviä taustoja. Aiemmin tämä on ollut mahdollista kuvatiedoston tuontina, mutta ongelmaksi on muodostunut se, että oppilas on erehdyksissään saattanut liikuttaa irrallista taustakuvaa ja tämä on aiheuttanut lisätöitä sekä opettajalle että oppilaalle itselleen. Tuotavien taustojen ansiosta esimerkiksi erilaiset aikajanat, käsitekartat ja muut jäsentelytehtävät tuovat opetukseen kokonaan uuden mahdollisuuden - huomaa, että yhteiskäytön lisäksi voit jakaa yksittäisen Jamboard-tehtävän Classroomin kautta oppilaille omina kopioinaan.

Google Sitesin ja Jamboardin käyttöön opetustyössä ja muihin Google Suite for Educationin tarjoamiin digitaalisiin työkaluihin liittyvää koulutusta voit kysyä organisaatiollesi osoitteesta myynti@cloudpoint.fi

Sami Marttinen
Cloudpoint - onnistumisvarmuutta sinne missä sitä tarvitaan
Cloudpoint on sitoutunut auttamaan asiakkaitaan kaikissa tilanteissa. Ajattelemme asiakkaan puolesta ennen napin painallusta alati muuttuvassa maailmassa. Yhteistyö- ja toimintamallimme varmistaa onnistumisen siellä missä teemme töitä – Huolehdimme persuksille potkimisesta ja aikataulun pitävyydestä.

Kommentit (1)

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä postaukset:

Google Sites ja Jamboard saavat uusia ominaisuuksia
Google Sites ja Jamboard saavat uusia ominaisuuksia
4 joulukuuta, 2020

Digitaalisten opetustyökalujen käytössä huomio kiinnittyy usein tuttuihin Docsiin, Slidesiin ja Classroomiin, ja esimerk...

Google Classroom ennen ja jälkeen syksyn päivityksen
Google Classroom ennen ja jälkeen syksyn päivityksen
17 syyskuuta, 2018

Uuden lukukauden kunniaksi Google Classroomiin lisättiin Tehtävä-sivu. Uudistus on herättänyt paljon keskustelua: hyvää ...

Google Classroom ennen ja jälkeen syksyn päivityksen
Google Classroom ennen ja jälkeen syksyn päivityksen
17 syyskuuta, 2018

Uuden lukukauden kunniaksi Google Classroomiin lisättiin Tehtävä-sivu. Uudistus on herättänyt paljon keskustelua: hyvää ...