Monesti kuulee sanottavan, että selain on vain selain, samapa tuo mitä nettisurffailuun käyttää. Tämä ei kuitenkaan ole aivan totta. Nykyaikaisissa internet-selaimissa on paljon hienostuneita ominaisuuksia, joilla voidaan vaikuttaa paitsi käytön sujuvuuteen, myös omien tietojen turvaamiseen. Erityisen tärkeäksi selaimen ominaisuudet nousevat siinä vaiheessa kun tehdään töitä pilvipalvelusovelluksilla, jotka toimivat täysin käytetyn selaimen varassa. Tästä syystä suosittelemme aina kaikille asiakkaillemme Chrome-selaimen käyttöä Google-sovellusten kanssa. Se on paitsi yhteensopivuudeltaan paras, myös ominaisuuksiltaan loistava. Siksipä kasasin yhteen pienen tietopaketin Chromesta.

Asentaminen kaikille laitteille

Chrome ei ole ainoastaan tietokoneelle asennettava internet-selain. Sen voi yhtälailla asentaa käyttöön myös mobiililaitteille. Näin jokaisella laitteellasi voi olla Chrome!
Chrome-selainta on mahdollistaa käyttää kirjautumatta siihen (suositus julkisessa/jaetussa käytössä olevilla laitteilla) tai sitten kirjaamalla oma Google-tunnus selaimeen, jolloin Google-tilisi alle tallentuvat myös kaikki asetuksesi kirjanmerkkeineen ja selaushistorioineen. Tämän toiminnon avulla työskentely eri laitteiden välillä on mahdollista saumattomasti. 

Omnibox

Omnibox on Chrome-selaimen osoiterivi, jossa on sisäänrakennettuna Google Haku ja automaattinen täydentäminen, joka poimii esille mm. aikaisemmin käytettyjä sivuja, jolloin jokaista osoitetta ei tarvitse kirjoittaa alusta loppuun asti uudelleen. Omniboxin oikeassa reunassa on pieni tähti, sitä klikkaamalla saat lisättyä sivut kirjanmerkkeihisi. 

Asetukset ja kustomointi

Chromesta voit muokata mieleisesi niin asetusten kuin ulkoasunkin puolesta. Teemoja voi selata esimerkiksi Chrome Web Storen galleriasta. Chromen asetuksiin sen sijaan siirrytään aina oikean yläkulman   Lisää  -painikkeen kautta. Sen alta, kohdasta "Asetukset", löytyvät mm. asetukset käytettävästä hakukoneesta, käynnistyksen yhteydessä avautuvista verkkosivuista, latausten tallennuspaikasta ja salasanojen tallennuksesta (jota emme tietysti koskaan suosittele). Valikosta löytyy myös kohta "Historia", jonka alta pystyt tarvitteassa tyhjentämään käyttämäsi Chrome-selaimen historiatiedot. 
Chromen oikean yläkulman   Lisää  -painikkeen alta löytyy myös Haku-toiminto, johon voi kirjoittaa sanan ja selain etsii aukiolevalta verkkosivulta kaikki samat sanat ja korostaa ne keltaisella taustavärillä.

Laaja tarjonta lisäosia ja laajennuksia

Chrome Web Store sisältää runsaasti erilaisia laajennuksia ja lisäosia liitettäväksi Chrome-selaimeen. Tarjolla on todella laidasta laitaan sovelluksia kiinnostavien nettisivujen taltioimisesta vaikkapa esteettömyyttä tukeviin lisäosiin. 

Incognito ja profiilit Chromessa

Chromen Incognito tila on heittämällä oma suosikkini selaimen ominaisuuksista. Sen avulla on helppo tehdä töitä kun tietää, että tiedot eivät tallennu, eivätkö sekoitu toisessa ikkunassa parhaillaan auki olevien tietojen kanssa. Incognito tilan voi avata Chrome-selaimen oikean yläkulman valikosta, valitsemalla "Uusi Incognito ikkuna". 
Chrome Web Storesta on saatavilla tähän myös oma painike, jonka kautta Incognito ikkunan aukaisee todella helposti.
Toinen loistava ominaisuus on profiilit, joita Chromeen voi luoda. Itse olen esimerkiksi jakanut eri profiileihin vapaa-ajan henkilökohtaiset ja työasiat. Kotona käytettyyn koneeseen voi tehdä profiilit myös vaikka eri perheenjäsenille tai työkoneelle jakaa eri työtilit useamman profiilin alle. 

Profiilin luominen Chromeen:

  • Avaa Chrome.
  • Klikkaa oikeassa yläreunassa olevaa painiketta, jossa näkyy nimesi tai Henkilöt .
  • Valitse Vaihda henkilö.
  • Valitse Lisää henkilö.
  • Valitse kuva ja nimi.
  • Kirjaudu Chromeen uuden profiilin Google-tilillä. Kirjanmerkit, historia, salasanat ja muut asetukset synkronoidaan automaattisesti.

Profiilista toiseen vaihtaminen

  • Avaa Chrome.
  • Klikkaa hiiren kakkospainikkeella oikeassa yläkulmassa olevaa painiketta, jossa lukee nimesi tai sähköpostiosoitteesi.
  • Valitse henkilö, jonka profiiliin haluat vaihtaa.
Profiileja voi hallinnoida myös Chromen asetusten kautta.

Helppoa ja turvallista

Chrome päivittyy automaattisesti, joka takaa, että pysyt aina ajantasalla. Tällä ominaisuudella on vaikutusta moneenkin tilanteeseen aina käytön sujuvuudesta tietoturvaan: päivitysten pitäminen ajantasalla takaa, että sinulla on käytössäsi tuoreimmat tietoturva asetukset ja määritykset, jolloin pystyt paremmin suojautumaan erilaisia haittaohjelmia vastaan.  

Mia Bergius
Google G Suite for Business & Education muutoksenhallinnan ja koulutuksen asiantuntija
Cloudpoint - onnistumisvarmuutta sinne missä sitä tarvitaan

Cloudpoint on sitoutunut auttamaan asiakkaitaan kaikissa tilanteissa. Ajattelemme asiakkaan puolesta ennen napin painallusta alati muuttuvassa maailmassa. Yhteistyö- ja toimintamallimme varmistaa onnistumisen siellä missä teemme töitä – Huolehdimme persuksille potkimisesta ja aikataulun pitävyydestä.

Heräsikö ajatus? Kirjoita kommentti!

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä postaukset:

Näin otat Gmailin Offline -toiminnon käyttöösi
Näin otat Gmailin Offline -toiminnon käyttöösi
12 maaliskuuta, 2013

Gmail Offline tekee sähköpostista entistäkin helpomman ja tehokkaamman. Gmail Offline on Gmailin yksinkertaistettu versi...

Näin otat Gmailin Offline -toiminnon käyttöösi
Näin otat Gmailin Offline -toiminnon käyttöösi
12 maaliskuuta, 2013

Gmail Offline tekee sähköpostista entistäkin helpomman ja tehokkaamman. Gmail Offline on Gmailin yksinkertaistettu versi...