Vielä nautitaan lomista, mutta uutta lukukautta ajatellen Classroom saa jo joukon uusia ominaisuuksia. Mukana on muutamia aikaisemmin lupailtuja asetuksia, kuten sallittujen verkkotunnusten listaaminen, ja sitten odottamattomia yllätyksiä.

Classroom API

Classroom API mahdollistaa pääkäyttäjien hallita luokkia laajemmin ja integroida kehittäjien luomia erilaisia sovelluksia Classroomin kanssa. Ennen heinäkuun päättymistä Google kerää mukaan innokkaita kehittäjiä ennakkoon testaamaan Classroom API:n mahdollisuuksia. Kun testivaihe päättyy, kaikki Google for Education tunnukset voivat hyödyntää API-ominaisuuksia, ellei pääkäyttäjä ole erikseen ominaisuutta ottanut pois käytöstä.

Classroom API:n avulla voidaan esimerkiksi provisioida ja lisätä käyttäjät kursseille opettajien puolesta asentamalla käyttöön synkronointitoiminto Classroomin ja oppilashallintajärjestelmän välille. API mahdollistaa myös muiden sovellusten yhdistämisen Classroomin.
Muutamia esimerkkejä:

  • The New Visions CloudLab rakensi rosterSync-laajennuksen Google Laskentataulukoihin, joka integroituu Classroomiin. Sen avulla pääkäyttäjät voivat synkronoida tietoa Classroomiin oppilashallintajärjestelmistä. 
  • Alma-hallintajärjestelmä oppilaiden tiedoille ja oppimisen seuraamiselle antaa synkronoida oppilaitoksen kurssitarjonnan Classroomiin muutaman klikkauksen avulla. Jos pääkäyttäjä lisää oppilaan kurssille Almassa, yhdistyy tieto automaattisesti myös Classroomiin. Tutustu aiheeseen lisää: demo video.
  • Pear Deck -käyttäjät voivat myös jatkossa aloittaa interaktiivisen tuokion minkä tahansa Classroom kurssin kanssa.

Pääkäyttäjät voivat hallintapaneelista estää opettajia tai oppilaita ottamasta käyttöön sovelluksia, jotka hyödyntävät Google Classroom kurssin tietoja. Google myös painottaa, että auktorisoimalla sovelluksen API:n kautta, muut sovellukset eivät saa mitään tietoja Classroomista, eikä tietoja hyödynnetä mainostarkoituksiin.

Classroom Jaa-painike

Google tuo saataville myös Classroomin Jaa-painikkeen, jonka halukkaat tahot voivat lisätä verkkosivuilleen. Näin esimerkiksi opettajat voivat napin painalluksella jakaan mielenkiintoisia sivustoja, videoita ja kuvia suoraan Classroomiin.

Jaa-painikkeen lisääminen vaatii muutaman rivin JavaScriptiä ja painiketta voi kustomoida. Yli 20 opetusmateriaalia tarjoavaa tahoa on jo sitoutunut lisäämään Classroomin Jaa-painikkeen sivustoillensa. Tässä vaiheessa monet ovat kansainvälisiä, mutta toivottavasti pian mukaan voidaan odottaa jo suomalaisiakin tahoja:

Lisätietoja Classroomin uusista kehittäjille suunnatuista API-toiminnoista löydät osoitteesta: developers.google.com/classroom.

Muut uudet Classroom toiminnot

  • Sallittujen verkkotunnusten lisääminen (whitelist): Tästä ominaisuudesta on puhuttu jo aiemmin ja nyt se on saapumassa lähiviikkojen aikana. Pääkäyttäjät voivat lisätä hallinnan kautta sallittuja domaineja (whitelist), jonka avulla opettajat ja oppilaat voivat joustavammin työskennellä Drivellä ja Classroomissa. Tällaisia verkkotunnuksia voivat esimerkiksi olla yhteistyökoulujen domainit, jolloin eri koulujen oppilaat saadaan liitettyä samalle Classroom kurssille. 
  • Classroom ilmoituksen mobiilisti: lähiviikkojen aikana Android- ja iOS-laitteiden Classroom mobiilisovellukseen lisätään ilmoitukset-toiminto, jonka avulla oppilaat esimerkiksi huomaavat heti kun uusi tehtävä lisätään kurssille. 
  • Aikaisemman päivityksen uudelleen julkaisu: Jos olet käyttänyt Classroomia jo edellisen lukukauden aikana, saattaisit haluta hyödyntää uudelleen kurssia varten tekemääsi materiaalia toisen ryhmän kanssa. Elokuussa tämä tulee mahdolliseksi kun Classroomissa mahdollistuu vanhojen tehtävien ja päivitysten uudelleen jakaminen. 

Mia
Google Apps asiantuntija ja kouluttaja
Cloudpoint  - onnistumisvarmuutta sinne missä sitä eniten kaivataan
Cloudpoint on sitoutunut auttamaan asiakkaitaan kaikissa tilanteissa. Ajattelemme asiakkaan puolesta ennen napin painallusta alati muuttuvassa maailmassa. Yhteistyö- ja toimintamallimme varmistaa onnistumisen siellä missä teemme töitä – Huolehdimme persuksille potkimisesta ja aikataulun pitävyydestä.

Heräsikö ajatus? Kirjoita kommentti!

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä postaukset:

Classroom saa joukon uusia ominaisuuksia uudelle lukukaudelle
Classroom saa joukon uusia ominaisuuksia uudelle lukukaudelle
8 heinäkuuta, 2015

Vielä nautitaan lomista, mutta uutta lukukautta ajatellen Classroom saa jo joukon uusia ominaisuuksia. Mukana on muutami...

Tuorein eväin uuteen lukuvuoteen
Tuorein eväin uuteen lukuvuoteen
16 kesäkuuta, 2022

Syksy tuo uusia oppilaita, opiskelijoita ja henkilökunnan jäseniä sekä uudenlaisia käytänteitä kouluihin. Myös moni tutt...

Classroomiin jälleen uusia toimintoja
Classroomiin jälleen uusia toimintoja
28 elokuuta, 2015

Uuteen lukukauteen valmistauduttiin Googlella jo heinäkuun puolella tuomalla Classroomiin uusia toimintoja ja tällä viik...