Chrome-tietokoneet ovat vielä varsin uusi tulokas erilaisten tarjolla olevien tietokonelaitteiden kirjossa. Nuoresta iästään huolimatta, ne ovat vakiinnuttaneet asemaansa niin yksityiskäytössä, oppilaitoksissa kuin yrityksissäkin.

Tutustu kampanjaamme Chromebookeista: sivustolle

Keräsimme yhteen 5 Chrome-tietokoneisiin liittyvää yleistä kysymystä.

Mikä on ChromeOS?

ChromeOS on käyttöjärjestelmä, jota kaikki Chrome-sarjan tietokoneet käyttävät. Se on Googlen kehittämä järjestelmä, joka pohjautuu vahvasti Chrome-selaimeen. Se on suunniteltu toimimaan erityisen hyvin verkkopohjaisten sovellusten kanssa, kuten Google-sovellukset.
ChromeOS -käyttöjärjestelmän keskeisiä ominaisuuksia ovat sisäänrakennettu virustorjunta (ei tarvetta erilliselle virustorjuntaohjelmalle!), käyttövalmius muutamissa sekunneissa ja automaattiset päivitykset, jotka takaavat aina ajantasaisen ja helposti ylläpidettävän alustan. Yhdessä Google for Work/ Education -sovellusten kanssa laitteet voidaan liittää keskitettyyn hallintaan.

Ohjelmia ei tavallisessa käytössä asenneta perinteiseen tyyliin tietokoneen kiintolevylle Chrome-tietokoneissa. Sen sijaan lisätoimintoja voi asentaa Chrome Web Storesta, jonka laajasta tarjonnasta löytyy jokaiselle jotakin.

Tarjolla on myös erilaisia virtualisointi mahdollisuuksia, joiden avulla esimerkiksi Windows-työpöytää voidaan käyttää Chrome-tietokoneella.

Mitä eroa on erilaisilla Chrome-laitteilla?

Chrome-laitteita on markkinoilla tällä hetkellä kolmea erilaista: Chromebookeja, Chromeboxeja ja Chromebaseja:

Chromebook: Chromebookit ovat laitesarjan kannettavia tietokoneita. Ne käynnistyvät sekunneissa ja sisäänrakennettu virustorjunta yhdessä automaattisten päivitysten kanssa takaa helpon ylläpidon ja turvallisen käytön, jonka kulmakivenä on keskitetty laitehallinta. Chromebookeja toimittaa tällä hetkellä EU-alueelle 7 eri valmistajaa: Asus, Acer, HP, LG, Dell, Toshiba, Lenovo.

Chromebase: Chromebase on 21,5” näytöllä varustettu iMac tyyppinen “all included” työasema.

Chromebox: Chromebox puolestaan on laitesarjan näyttöön liitettävä pöytäkonemalli, joka pienen kokonsa puolesta on helppo sijoittaa monenlaisiin paikkoihin. Se on myös keskeinen osa Chromebox for Meetings -videoneuvotteluratkaisua.

Mihin käyttöön Chrome-tietokoneet soveltuvat?

Ne soveltuvat lähes kaikkeen siihen mitä olet tottunut tietokoneella tekemään. Erityisen vahvoilla ne ovat esimerkiksi oppilaitoksissa ja yleisissä tiloissa yhteiskäyttöisinä laitteina.

Kotona: Chromebook on kevyt kuljetettava mukana vaikka reissuissa tai mökillä. Sen avulla voit surffailla internetissä ja katsella vaikkapa Yle Areenaa sohvan pohjalla tai pelailla suosikki peliäsi. Chromeboxit ovat suosittu valinta yhdistettäväksi televisioon, jolloin olohuone muuttuu varsinaiseksi viihdekeskukseksi.

Koulussa: Kouluympäristössä tietokoneiden tulee olla kestäviä ja monen eri käyttäjän käyttöön soveltuvia. Siksipä juuri oppilaitokset olivat ensimmäisten joukossa innolla laajentamassa laitevalikoimaansa edullisten Chrombookien suuntaan, jotka liikkuvat helposti luokasta toiseen ja ovat helposti hallittavissa.

Töissä: Yhä useammissa yrityksissä on yhteisiä työskentelytiloja henkilökohtaisten työpöytien sijaan. Ihmiset liikkuvat paljon työnsä puolesta ja matkakumppanina olevan tietokoneen tulee sopeutua monenlaisiin tilanteisiin. Juuri tällainen on Chromebook. Erilaiset neuvottelut ja esimerkiksi hotellien avoimet työpisteet on yhä useammin varustettu Chromeboxilla, joka mahdollistaa nopean työhön tarttumisen tai vaikkapa korkeatasoiset videoneuvottelut.

Yritysten tarpeet saattavat joskus olla myös hyvin vaatia. Tähänkin löytyy ratkaisuja, joista kerroimme juuri taannoisessa blogissamme.

Mitä tarkoittaa Chrome-laitteen liittäminen keskitettyyn hallintaan?

Jos edustamallasi organisaatiolla on useita Chrome-tietokoneita, suosittelemme hankkimaan niihin hallintalisenssit, joiden avulla laitteet voidaan liittää Google for Work/ Education -sovellusten kanssa keskitettyyn hallintaan. Näin teet laitteiden ylläpitämisestä todella helppoa ja mahdollistat kaikkia käyttäjiä/ laitteita koskevien asetusten tekemisen yhdestä paikasta.

  • Helppo ylläpitää ja kustomoida: Keskitetyn hallinnan avulla käyttäjät, käyttäjäryhmät, oletusasetukset sekä oletussovellukset ja URL-osoitteet voi määritellä helposti hallintapaneelista ja ne astuvat välittömästi voimaan kaikissa organisaation laitteissa. 
  • Käyttäjähallinta: Luo käyttäjät tai käyttäjäryhmät, sekä määritä heille oletusasetukset ja sovellukset. Chrome-laitteen käyttö on myös mahdollista estää verkkotunnuksen ulkopuolisilta käyttäjiltä tai kohdistaa vain valituille käyttäjille. Eri käyttäjäryhmille on mahdollista tehdä yksilöidyt asetukset.
  • Turvallisuus: Chrome-laitteiden turvallisuus perustuu aina ajantasaiseen käyttöjärjestelmään, ja sen monikerroksiseen suojaukseen, sisäänrakennettuun virustorjuntaan sekä keskitettyyn hallintaan organisaatioissa. Päivityksistä ei tarvitse huolehtia, Chrome-laitteet päivittyvät automaattisesti.
  • Kustannustehokkuus: Chrome-laitteet ja keskitetty hallinta poistavat monia yleisiä ja aikaavieviä ylläpitotehtäviä, kuten ohjelmistojen asennukset ja päivitykset. Ajankäytön tehokkuus säästää kustannuksia.
  • Vaivaton tiedonsiirto: Koska dokumentit, sovellukset ja asetukset eivät tallennu Chrome -laitteeseen, aikaa ei kulu suurien tietomäärien siirtämiseen laitteiston uudistamisen yhteydessä. Kaikki tieto on turvallisesti tallessa Googlen palvelussa, josta se on aina käytettävissä kaikilta laitteilta.

Millainen takuu Chrome-tietokoneilla on?

Takuukäytännöt vaihtelevat hieman laitevalmistajan mukaan, mutta pääsääntöisesti Chrome-tietokoneiden takuuaika on 1 vuosi.

Teknisistä yksityiskohdista kiinnostuneille suosittelemme tutustumista teknisten ominaisuuksien vertailuumme. Löydät sen täältä.

Eikö sinua askarruttava kysymys ollut listalla? Kysy meiltä, me vastaamme.

Mia
Google Apps asiantuntija ja kouluttaja
Cloudpoint - onnistumisvarmuutta sinne missä sitä eniten kaivataan

Cloudpoint on sitoutunut auttamaan asiakkaitaan kaikissa tilanteissa. Ajattelemme asiakkaan puolesta ennen napin painallusta alati muuttuvassa maailmassa. Yhteistyö- ja toimintamallimme varmistaa onnistumisen siellä missä teemme töitä – Huolehdimme persuksille potkimisesta ja aikataulun pitävyydestä.

Heräsikö ajatus? Kirjoita kommentti!