ChromeOS -käyttöjärjestelmällä toimivat tietokoneet (Chromebook, Chromebox ja Chromebase) ovat olleet markkinoilla vasta muutaman vuoden, mutta kasvattaneet suosiotaan räjähdysmäisestä koko tämän ajan niin yksityiskäytössä, oppilaitoksissa kuin yrityksissäkin.

Chrome-laitteet ovat toimiva ja kustannustehokas valinta tietokoneeksi, joka yhdessä Google for Work-sovellusten kanssa voidaan liittää keskitettyyn hallintaan. Ja tähän laitteiden suosio perustuukin: keskitetyn hallinnan kautta niiden ylläpito ja käyttöönotto on todella helppoa ja nopeaa, joka puolestaan näkyy suoraan IT-vastaavien työtaakan kevenemisenä ja kustannussäästöinä. Kun pakkaan lisätään vielä sisäänrakennetut tietoturvaominaisuudet ja automaattiset päivitykset, työn määrä kevenee entisestään ja aikaa jää muille asioille.

Voiko näin edullinen, pieni ja helpon kuuloinen laite vastata yritysten vaativiin terpeisiin? 

Google on kuullut yritysten toiveet ja tänään Chrome-laitteiden keskitettyyn hallintaan on julkaistu suuri joukko uusia ominaisuuksia, jotka keskittyvät erityisesti parantamaan hallintaa, identifiointia, virtualisointia ja suorituskykyä.

Yksinkertaisempi ja parannettu identifiointi: Single sign-on mahdollistaa kirjautumisen yhdellä tunnuksella, jota mahdollisesti käytät myös työpaikkasi/oppilaitoksesi muissa järjestelmissä. Tämä toiminto hyödyntää SAML-standardia ja toimii yhdessä mm. CA SiteMinderin, Microsoft AD FS:in, Oktan, Ping Identityn, SecureAuth:in, and SimpleSAMLphp:in kanssa. Chromebookeihin lisätään myös multiple sign-in -ominaisuus, joka mahdollistaa helpon ja turvallisen liikkumisen esimerkiksi työ- ja henkilökohtaisen tilin välillä laitteessa.

Parannettu hallinta langattomille verkoille: Jotkut verkot ja toiminnot vaativat käyttäjiä tunnistamaan itsensä digitaalisen sertifikaatin avulla. Client certificates -ominaisuus mahdollistaa käyttäjien pääsyn tällaisiin (esim.802.1X EAP-TLS langattomat verkot ja TLS suojatut verkkoresurssit) kohteisiin Chrome-tietokoneilta.

Laajennettu Chrome-hallinta kaikille laitteille: Chrome -hallintapaneelin kautta IT-vastaavat voivat lisätä automaattisesti kirjautuneille käyttäjille aukeavat verkkosivut ja muut asetukset. Jatkossa nämä asetukset toistuvat kaikille alustoille, myös mobiililaitteisiin.

Virtualisoinnin parannetut ominaisuudet: Google on tehnyt yhteistyötä virtualisointiin liittyen Citrixin and VMwaren kanssa. Tarkoituksena on laajentaa virtualisoinnin mahdollisuuksia Chromebookeissa, jolloin voidaan työskennellä myös perinteisten ohjelmien parissa Chromebookeilla. Citrixin viimeisin julkaisu (Citrix Receiver optimized for Chromebooks) tuo suoraviivaisemman integroinnin Chromebookeihin ja mahdollistaa mm. saumattoman integroinnin Google Cloud Printiin, leikkaa/liitä -toiminnon paikallisten ja virtualisoitujen sovellusten välillä, parannetun ääni ja video toiston, käytön seurannan työkalut ja suojatun SSL-yhteyden.

Visuaalinen kokemus: Chrome-laitteet ovat täydellisiä erilaisille verkkosovelluksille ja ne tukevat vaativampaakin grafiikan toistoa ja 3D-sovelluksia. Taannoin Google ilmoitti yhteistyöstä Nvidian ja VMwaren kanssa. Yhteistyön taustalla on raskaampien graafisten ohjelmistojen mahdollistuminen virtualisoinnin kautta Chrome-laitteisiin.


Uudet Chromebook mallit

Samaan aikaan monien loistavien ominaisuuksien kanssa, HP tuo markkinoille kaksi uutta Chromebook mallia, jotka ovat tilattavissa kauttamme. 
Lähiaikoina tulossa on myös Lenovon uudet mallit. 

Lauri Kaski
Google Apps asiantuntija ja Cloudpointin toimitusjohtaja
Cloudpoint - onnistumisvarmuutta sinne missä sitä eniten kaivataan 

Cloudpoint on sitoutunut auttamaan asiakkaitaan kaikissa tilanteissa. Ajattelemme asiakkaan puolesta ennen napin painallusta alati muuttuvassa maailmassa. Yhteistyö- ja toimintamallimme varmistaa onnistumisen siellä missä teemme töitä – Huolehdimme persuksille potkimisesta ja aikataulun pitävyydestä.

Heräsikö ajatus? Kirjoita kommentti!

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä postaukset: