Jos joudut miettimään vastausta pitkään tai tiedät heti, että siitä on ehtinyt vierähtää tovi, kannattaa salasanojen päivitykset tehdä vaikkapa heti vuoden alkuun.
Tietoturvasta huolehtiminen on arkipäivää kaikille verkossa liikkuville ja työskenteleville. Yksinkertaisen helppo tapa tehdä paljon on vaihtaa silloin tällöin salasanat niihin palveluihin joita käytät. Näin ennaltaehkäiset mahdolliset vaarat hyvin pienellä vaivalla.

Vinkkejä vahvan salasanan luomiseen löytyy videolta, mutta muutaman perusasian muistamalla pääsee jo pitkälle:

  • Valitse pitkä ja erikoismerkkejä hyödyntävä salasana. 
  • Vältä itsestään selvyyksiä, kuten oma nimi, "salasana" tai "12345". Nämä on liian helppo arvata. 
  • Käytä eri salasanaa eri palveluissa. 
  • Älä koskaan kerro salasanaasi kenellekään. 

Mobiililaitteen turvallisuus
Oman lisänsä tietoturvasta huolehtimiseen tuovat laajalti yleistyneet mobiililaitteet, joissa useimmilla meistä on asennettuna sähköposti tai useampia, omat sosiaalisen median kanavat ja paljon muuta. Jos mobiililaitteesi katoaa ja sen tietoihin pääsee käsiksi pyyhkäisemällä ruutua, tietosi eivät ole turvassa. Kannattaa aina muistaa, että uuden laitteen saa kaupasta, mutta kadotettu tieto voi olla korvaamatonta.

Näiden yksinkertaisten toimintojen avulla voit ylläpitää turvallisuutta myös mobiilisti:

  • Laitteen ruudun lukitseminen. Pyyhkäisemällä aukeava näyttö ei ole turvallinen. Asettamalla henkilökohtaisen kuvion tai vielä mieluummin pin-koodin ruudun lukitsemiseksi vähintäänkin hidastaa väärän henkilön pääsyä tietoihisi. 
  • Älä asenna epäilyttäviä sovelluksia. Turvallisin vaihtoehto on luottaa alkuperäisen kehittäjän tuottamiin mobiilisovelluksiin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että esimerkiksi Gmailista kannattaa käyttää Googlen kehittämään virallista Gmail-mobiilisovellusta, vaikka liikkeellä on myös epävirallisia versioita. 
  • Paikanna ja etätyhjennä kadonnut laite. Jos niin ikävästi pääsee käymään, että laitteesi katoaa, kannattaa asiaan reagoida välittömästi. Google Apps -hallintapaneelin kautta on mahdollista paikantaa laitehallintaan liitetyt mobiililaitteet ja etätyhjentää niiden sisältö tehdasasetuksille. Tämän lisäksi eri laitevalmistajilla on nykyään markkinoilla monia hyviä vaihtoehtoja, kuten Android-laitteille suunnattu Android Device Manager, jonka avulla kadonnut laite voidaan paikantaa ja etälukita tai tyhjentää tehdasasetuksille. 

Kaksivaiheinen vahvistus

Google-sovellusten turvallisuuden voi nostaa seuraavalle tasolle helposti Kaksivaiheisen vahvistuksen avulla.
Sen käyttöön ottaminen estää muita käyttämästä tiliäsi luvattomasti. Kun kirjaudut sisään tiliisi käyttäen kaksivaiheista vahvistusta, vahvistat henkilöllisyytesi sekä salasanalla, että puhelimeesi lähetetyllä kertakäyttöisellä koodilla.

Jos epäilet salasanasi päätyneen vääriin käsiin, vaihda se pikimmiten. Näin turvaat tietosi ja heität kutsumattomat vieraat ulos.

Mia
Google Apps asiantuntija ja kouluttaja
Cloudpoint  - onnistumisvarmuutta sinne missä sitä eniten kaivataan
Cloudpoint on sitoutunut auttamaan asiakkaitaan kaikissa tilanteissa. Ajattelemme asiakkaan puolesta ennen napin painallusta alati muuttuvassa maailmassa. Yhteistyö- ja toimintamallimme varmistaa onnistumisen siellä missä teemme töitä – Huolehdimme persuksille potkimisesta ja aikataulun pitävyydestä.

Heräsikö ajatus? Kirjoita kommentti!

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä postaukset:

Uutta: järjestä Google-sovellukset navigointipainikkeessa
Uutta: järjestä Google-sovellukset navigointipainikkeessa
28 maaliskuuta, 2014

Uutuutena voit järjestää Google-sovelluksista eniten käyttämäsi navigointipainikkeessa etusijalle. Näin navigointi eri s...

Uutta: järjestä Google-sovellukset navigointipainikkeessa
Uutta: järjestä Google-sovellukset navigointipainikkeessa
28 maaliskuuta, 2014

Uutuutena voit järjestää Google-sovelluksista eniten käyttämäsi navigointipainikkeessa etusijalle. Näin navigointi eri s...

Koska viimeksi päivitit salasanasi?
3 tammikuuta, 2014

Jos joudut miettimään vastausta pitkään tai tiedät heti, että siitä on ehtinyt vierähtää tovi, kannattaa salasanojen päi...