Suomenkielisillä sivustolla puhutaan nyt paljon Chromebookeista, mutta selkeästi kirjoittajilla ei ole tietoa mikä Chromebook on ja mihin sitä voi käyttää. Minulle Chromebook on pettämätön matkakumppani pienen painonsa, hyvän akunkeston ja sisään rakennetun 3G-yhteytensä vuoksi. Pystyn myös tekemään Chromebookilla kaiken tarpeellisen työn. Ei myöskään tarvitse pelätä tietojen katoavan niiden ollessa koko ajan tallessa pilvessä. Ja koska niihin pääsee käsiksi miltä päätelaitteelta ja mistä tahansa, tulee usein jatkettua töitä lennossa konttorin ulkopuolelta.

Yksi yleisistä väittämistä on että Chromebook ei toimi ilman nettiyhteyttä. Tämä ei ole totta. Dokumentteja voi editoida, musiikkia kuunnella ja käyttää muita koneella olevia tiedostoja. Eihän sillä vanhalla tutulla ja turvallisella PC:lläkään pääse katsomaan YouTube videoita ilman verkkoyhteyksiä? Tämän toimittajat tuntuvat lahjakkaasti unohtavan. Omassa käytössä olen käyttänyt Chromebookiani laivalla, lentokoneessa ja junassa. Kuten myös altaan reunalla ja liikenneruuhkassa taksin takapenkillä.


Usein myös todetaan, että Chromebookiin ei saa asennettuja ohjelmia ja sen takia se sopii vain surffailuun. On totta, ettei Chromebookiin voi asentaa ohjelmia. Tämä on erittäin hyvä tietoturvanäkökulmasta. Virukset ei täällä häiritse. Sovelluslaajennuksia kuten Spotifyn, Need for Speed pelin tai vaikkapa Outlook.com saa ladattua Chrome Web Storesta ihan ilman maksua. YouTubessa voi editoida videoita ja erilaisia verkkopohjaisia kuvankäsittelyohjelmia löytyy niitä tarvitseville pilvin pimein, joten Chromebookin käytettävyys jokapäiväisessä käytössä on vain asenne kysymys.

VerkkoApsilla Chromebookit ovat olleet päivittäisessä toimistokäytössä yli kaksi vuotta. Niillä on hoidettu niin perinteiset toimistosovellustarpeet kuin videoneuvottelut ja asiakaspresentaatiot konttoriltamme käsin ja etänä. Mia kirjoittikin blogiimme aikaisemmin omista kokemuksistaan.


Organisaatiolle Chromebook tarjoaa mahdollisuuden siirtyä laitteistoarkkitehtuuriin, jossa ei tarvitse ylläpitää laitteistokohtaisia sovelluksia. Ne tarjotaan joustavasti pilvestä tai virtualisoiduista taustajärjestelmistä. Käyttöjärjestelmän ja sovellusten päivitykset ovat automaattisia, käytössä on aina uusin versio. Tämä laskee kustannuksia merkittävästi; Chromebook-laitteet ovat hankintahinnaltaan edullisia, mutta ennen kaikkea isot organisaatiot säästävät vaadittavien työasemapalveluiden tukemisen vähentyessä. Chromebook laskee työaseman elinkaarikustannuksia radikaalisti.


Google Chromebookit yksityis- ja yritys-/oppilaitoskäytössä poikkeavat toisistaan siinä, että yritys-/oppilaitoskäyttöön on hankittavissa erillinen hallintalisenssi, jolla mahdollistetaan Chromebookin keskitetty täysivaltainen asetusten hallinta. Organisaatioille tämä tuo mukanaan useita etuja ylläpidon helppoudesta tietoturvaan. Tämä ei ole mahdollista eikä tarpeellista yksittäisille kuluttajille, vaikka laite onkin sama. Laitteet ja keskitetyn hallinnan voi hankkia meiltä VerkkoApsista.


Oma Chromebookini oli vanhemmillani lainassa kesällä mökillä. Isäni ihastui siihen aivan täysin ja häntä harmitti luopua siitä, mutta tarvitsin koneen takaisin reissuun lähtiessäni. Nytkin ollessani lähes maapallon toisella puolella Chromebook pelittää moitteettomasti. Yhdessä kollegoideni kanssa työstämme dokumentteja ja palaverit vedetään Hangoutin yli. Ilmasto omalta osaltaan vaikuttaa siihen, että tietää olevansa etänä.


Meidän kaukaisin Chromebook toimitus on Manilaan. Täällä kone päätyi koulunsa aloittavien poikien käyttöön, lähinnä pelikoneeksi.


Summa summarum; Chromebookista on moneen lähtöön ja tarpeeseen. City-lehteä siteeraten: “TJEU”*


-Mikko


*Tsekkaa Jos Et Usko

Cloudpoint on sitoutunut auttamaan asiakkaitaan kaikissa tilanteissa. Ajattelemme asiakkaan puolesta ennen napin painallusta alati muuttuvassa maailmassa. Yhteistyö- ja toimintamallimme varmistaa onnistumisen siellä missä teemme töitä – Huolehdimme persuksille potkimisesta ja aikataulun pitävyydestä.

Heräsikö ajatus? Kirjoita kommentti!

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä postaukset:

Uutta Hangoutsin Android-mobiilisovelluksessa
Uutta Hangoutsin Android-mobiilisovelluksessa
26 syyskuuta, 2013

Hangoutsin Androidille suunnattu mobiilisovellus päivittyy. Mukana on useita ominaisuuksia, joita käyttäjät ovat toivone...

Uutta Hangoutsin Android-mobiilisovelluksessa
Uutta Hangoutsin Android-mobiilisovelluksessa
26 syyskuuta, 2013

Hangoutsin Androidille suunnattu mobiilisovellus päivittyy. Mukana on useita ominaisuuksia, joita käyttäjät ovat toivone...

Hangouts uutuuksia Google Apps käyttäjille
Hangouts uutuuksia Google Apps käyttäjille
22 marraskuuta, 2013

Hangouts pikaviestin ja videoneuvottelut ovat tuoneet ratkaisun monen yrityksen yhteydenpitoon ja viestintään. Erityisen...