Cloudpointin Luuppi-tietosuojapalvelu on käytössä jo kymmenissä suomalaiskunnissa.

Jututimme Cloudpointin pedagogista johtajaa Jaakko Rekolaa, joka on ollut tiiviisti mukana Luupin eri kehitysvaiheissa. 

Jaakko, palautatko mieleen, mikä Luuppi oikein onkaan?

"Luuppi on tietosuojapalvelu, joka pelastaa kuntien sivistystoimen ja koulutuksen järjestäjien tilanteen liittyen EU:n tietosuoja-asetuksen vaatimuksiin.

Julkisella sektorilla, kunnilla ja kouluilla ei ole sellaisia resursseja, jotta he voisivat käydä läpi käyttämiensä digitaalisten sovellusten käyttöehtoja sekä ylläpitää ja päivittää näitä säännöllisesti. Lisäksi kuntien ja kaupunkien tietohallinto-osastolla on usein ensisijaisesti mielessä hallinnon työntekijöiden tietotekniikan käyttö, jossa yksi käyttäjä käyttää yhtä laitetta sekä hyvin rajallista määrää sovelluksia.

Sen sijaan opetuksessa yhdellä laitteella voi olla satoja käyttäjiä ja opetussovelluksia on käytössä satoja. Lisäksi perusopetuksessa alaikäisten koululaisten henkilötietojen käsittely on vakava asia, joka vaatii perusteet ja erityistä huolellisuutta.

Tietotekniikan käyttö koulutyössä ja oppimisessa voisi olla työvälineiden puolelta vielä monipuolisempaa. Ensisijaisena tavoitteenamme on auttaa asiakkaitamme seulomaan laajasta sovellustarjonnasta ne oppimista parhaiten tukevat sovellukset, joita asiakas haluaa ja joiden henkilötietojen käsittely on EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti turvallista."

Mikä Luupissa on oleellista? 

"Painotus on sanalla palvelu. Juridisen koulutuksen saanut asiantuntija käy asiakkaan puolesta läpi opetuksessa käytettävien sovellusten käyttöehtoja. Asiantuntijoillamme on tietosuoja-asetuksen pohjalta laadittu kymmenien kohtien lista seikoista, jotka tulee huomioida yksittäisen sovelluksen tietosuojan arvioinnissa. 

Vaikka juridinen asiantuntija antaakin sovelluksesta asiakkaalle tärkeää tietoa, päätöksen sovelluksen käytöstä oppilaitoksessa tekee koulutuksen järjestäjä. Päätösvaltaa ei Luuppi-palvelussa siirretä mihinkään, vaan tuodaan apuvälineitä päätöksentekijöille."

Mitkä asiat ovat vaikuttaneet Luupin syntyyn?

"Kun EU:n tietosuoja-asetus (GDPR, General Data Protection Regulation) astui voimaan 2018, ajateltiin, että kaikki muuttuu. Henkilötietojen käsittelyn sääntely, läpinäkyvyys, yksilön suoja ja omien henkilötietojen hallinta nousi uudelle tasolle. Samalla siitä tuli niin massiivinen uhkakuva, että monessa paikassa jähmetyttiin eikä uskallettu tehdä mitään. 

Kun opettajat ja opetusta suunnittelevat törmäävät tähän kaikkeen monen muun kiireen ohella, niin ei välttämättä tehdä mitään ja jäädään käyttämään vain entuudestaan luotettuja sovelluksia."

Mitä Luuppi helpottaa?

"Se poistaa ahdistavaa epävarmuutta siitä, onko ymmärtänyt esimerkiksi käyttöehtojen kohdat varmasti oikein. Kaikki eivät lue käyttöehtoja riittävän tarkasti ja ovathan ne usein pitkiä ja vaikeaselkoisia. 

Opettajat suhtautuvat työhönsä vastuullisesti ja epävarmuus henkilötietojen käsittelystä on epämiellyttävä tilanne. Lisäksi opettaja on koko ajan esimerkkinä lapsille, miten näihin asioihin suhtaudutaan ja lisäksi huoltajatkin ovat kiinnostuneita lapsen henkilötietojen käsittelystä." 

Mistä Luuppi on saanut nimensä? 

"Luuppi on monelle tuttu työväline, ja tietosuojan tarkastelu vaatii tarkkuutta. Suurpiirteinen katsanto ei käy. Haluamme katsoa tietosuojaa luupin läpi ja olla varmoja, mitä sovelluksia arvioimme hyväksyttäviksi tietosuojan näkökulmasta."

Ota tästä yhteyttä ja kysy lisää Luupista!

 

Heräsikö ajatus? Kirjoita kommentti!

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä postaukset:

Opettaja, onko opetuksessa käyttämäsi sovelluksen tietosuoja kunnossa?
Opettaja, onko opetuksessa käyttämäsi sovelluksen tietosuoja kunnossa?
9 maaliskuuta, 2022

Sähköiset oppimateriaalit, palvelut ja sovellukset voivat rikastaa oppimista ja opetusta valtavasti. Modernin teknologia...

Opetuskäytössä olevien sovellusten määrä saattaa yllättää
Opetuskäytössä olevien sovellusten määrä saattaa yllättää
28 helmikuuta, 2022

Opetuskäytössä olevien sovellusten kartoituksessa sovellusten, sivustojen ja muiden digitaalisten palvelujen kokonaismää...

Tietosuojakoulutukset ovat nyt osa Cloudpointin koulutustarjontaa
Tietosuojakoulutukset ovat nyt osa Cloudpointin koulutustarjontaa
21 helmikuuta, 2022

Cloudpoint tarjoaa opettajille, tvt-opettajille ja rehtoreille suunnattua tietosuojakoulutusta. Opetuksessa käytetään ny...