Vaikka usein puhutaankin ainoastaan Chromebookeista tai Chrome-tiekoneista, ensimmäinen asia johon törmäät lähtiessäsi valitsemaan laitetta on laaja kattaus eri laitemalleja useilta eri valmistajilta. Tästä herääkin kysymys, millainen laite valita?

Tällä hetkellä Suomessa myytäviä Chrome-tietokoneita löytyy Asuksen, Acerin, HP:n, Dellin ja Lenovon valikoimista. Jokaisella näistä laitevalmistajista on mallistossaan useita eri Chromebookeja ja uusia tietysti saapuu markkinoille aika ajoin, vanhempien mallien puolestaan poistuessa. Yhteistä kaikille Chrome-laitteille on niiden käyttämä ChromeOS -käyttöjärjestelmä, joka takaa automaattiset päivitykset, sisäänrakennetun virustorjunnan ja mahdollisuuden liittää Chromebookit keskitettyyn hallintaan. Laitevalmistajakohtaisia eroja voivat olla esimerkiksi laitteen muoto ja valmistusmateriaali, kosketus/perinteinen näyttö, erilaiset liittimet, prosessorin valmistaja ja tehokkuus sekä muistin määrä. Verrattuna perinteisiin tietokoneisiin, oikeastaan kaikki Chrome-tietokoneet ovat hintaluokaltaan edullisia.

Teknisten ominaisuuksien vertailu on hyvä tehdä aina omien käyttötarpeiden perusteella. Apuna tässä voi käyttää esimerkiksi tätä erinomaista vertailua, josta löytyy lista tällä hetkellä markkinoilla olevista laitteista ja niiden ominaisuuksista. Sivustolta löytyy myös aikaisempien vuosien laitemallit.

Jos Chromebookit ovat tulossa opetuskäyttöön, on hyvä huomioida esimerkiksi ominaisuuksia, jotka liittyvät laitteen valmistusmateriaaleihin (kestävyys kovassa käytössä), näyttöön (onko tarvetta kosketusnäytölle vai ei) ja liittimiin (USB-porttien määrä ja muut mahdollisesti tarvitut liittimet).

Jos edelleen tuntuu, että omaan käyttöön sopivan laitteen valitseminen tuntuu haastavalta, meidän tekniset asiantuntijamme neuvovat asiassa mielellään. Jos suinkin mahdollista, kannattaa myös osallistua sellaisiin tapahtumiin, joissa eri laitevalmistajien Chromebookeja pääsee hypistelemään ihan livenä. Tällaisia tilaisuuksia olemme järjestäneet syksyisin Kuntachromen yhteyteen ja keväällä ITK 2017 -tapahtumassa laitteita tulee olemaan esillä. Loistavaa käyttökokemustietoa saa myös pirauttamalla johonkin Suomen lukuisista kaupungeista tai kunnista, joissa Chromebookit ovat laajassa käytössä opetuksen tietokoneena. Tutustu myös aikaisemmin julkaistuun blogiimme "Miksi koulut suosivat Chromebookeja?".

Mia
Google G Suite for Business & Education muutoksenhallinnan ja koulutuksen asiantuntija
Cloudpoint - onnistumisvarmuutta sinne missä sitä tarvitaan

Cloudpoint on sitoutunut auttamaan asiakkaitaan kaikissa tilanteissa. Ajattelemme asiakkaan puolesta ennen napin painallusta alati muuttuvassa maailmassa. Yhteistyö- ja toimintamallimme varmistaa onnistumisen siellä missä teemme töitä – Huolehdimme persuksille potkimisesta ja aikataulun pitävyydestä.

Heräsikö ajatus? Kirjoita kommentti!

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä postaukset:

Classroom sai päivityksen vielä ennen joululomaa
Classroom sai päivityksen vielä ennen joululomaa
17 joulukuuta, 2015

Juuri parahiksi ennen joululomaa, Google on julkaissut muutamia uusia ominaisuuksia Google Classroomiin. Näiden kanssa o...

Classroom sai päivityksen vielä ennen joululomaa
Classroom sai päivityksen vielä ennen joululomaa
17 joulukuuta, 2015

Juuri parahiksi ennen joululomaa, Google on julkaissut muutamia uusia ominaisuuksia Google Classroomiin. Näiden kanssa o...