Teksti päivitetty 14.2.2017
Lue myös "Miten valita oikeanlainen Chromebook?"

Chromebookit ovat saavuttaneet suuren suosion niin Suomessa kuin maailmallakin erityisesti oppilaitosten tietokoneena. Eikä ihme, sillä soveltuuhan se käyttäjältä toiselle liikkuvaksi koneeksi loistavasti, eikä aiheuta ylläpitäjilleen juurikaan vaivaa. Vähemmän tunnettu, mutta äärimmäisen tärkeä, ominaisuus on Chrome Management-hallintalisenssi, jonka avulla Chromebook tai Chromebox liitetään keskitettyyn hallintaan.

Miksi pitää hankkia hallintalisenssi?

Ilman hallintalisenssiä Chromebook on yksinäinen kone vailla suurempaa kokonaisuutta. Käyttäjä voi muokata laitteen asetuksia oman tunnuksensa avulla esimerkiksi asentamalla haluamiaan sovelluksia Chrome Web Storesta, mutta siihen se sitten aikalailla jääkin. Ilman hallintalisenssiä pärjää loistavasti jos kyseessä on oma kotikone, mutta oppilaitoksen useamman tietokoneen kokonaisuudet kaipaavat jo keskitetyn hallinnan mahdollisuuksia.

Chrome Management -hallintalisenssillä keskitettyyn hallintaan liitettyjen koneiden toimintaperiaate on yksinkertainen: kun Chrome-tietokone on enrollattu hallintaan, kaikki sen kautta tehtävät asetukset voidaan ajaa automaattisesti kaikkiin oppilaitoksen tunnukseen liitettyihin laitteisiin. Voit siis asentaa laitteisiin haluamasi asetukset (mm.koulun wifi-verkon) ja sovellukset hetkessä sekä ylläpitää keskitetysti 10:tä tai 10 000:ta laitetta koulussasi, kunnassa tai kaupungissasi.

Mitä kaikkea keskitetyn hallinnan avulla voi tehdä?

Vaihtoehtoja erilaisiin asetuksiin ja niiden yhdistelmiin on paljon. Google on ahkerasti kehittänyt uusia ominaisuuksia Chrome-hallintaan ja koneiden suuren suosion vuoksi on helppoa uskoa, että kehitys jatkuu vilkkaana tulevaisuudessakin.

Yleisimmin käytettyjä asetuksia ovat wifi-verkon asetukset, oletusovellukset ja URL-osoitteet, joita voidaan myös white- tai blacklistata. Oppilaitoksissa oppilaat unohtavat usein kirjautua ulos koneesta kun ryntäävät kiireellä välitunnille, joten käyttämättömän koneen automaattinen uloskirjautuminenkin on paljon pidetty ominaisuus. Yhtälailla tarpeellinen, vaikkakin ikävämpi ominaisuus on varkaussuoja, joka aktivoituessaan tekee koneesta käyttökelvottaman pitkäkyntisille. Lisäksi viime kesäisessä Chrome-tapahtumassa esittelimme kuinka Chromebook muokkautuu moneen: asetuksia säätämällä suurta määrää koneita muutettiin eri toimintatilojen välillä vierailijakoneeksi, infonäytöksi (digital signage) ja väliaikaisesti lukituksi koelaitteeksi.

Miten hankkia hallintalisenssejä?

Chrome hallintalisenssejä eivät myy kaikki Chrome-tietokoneita myyvät tahot, mutta hallintalisenssiä ei ole pakollista ostaa samasta paikasta tietokoneiden kanssa. Me olemme Chrome hallintalisenssien virallinen jälleenmyyjä, joten kauttamme niiden tilaaminen onnistuu aina. Lisäksi meiltä saat samaan hintaan enemmän!

Oppilaitoksille Chrome-hallintalisenssin hinta on 23€/laite (alv 0%, (minimitilaus 5 lisenssiä) kertakustannuksena. Meiltä ostettuihin lisensseihin sisältyy lisäksi:

  • Laitteiden käyttöönottokoulutuksen ja kirjalliset ohjeet Chrome-laitteiden liittämiseksi keskitettyyn hallintaan
  • Cloudpointin Chrome-laitteiden tukipalvelut vuodeksi lisenssien hankintapäivästä (arkisin klo. 8-17) nimetylle pääkäyttäjälle 
  • Erillinen laitehallinta jossa yhteys mm. 3StepIT:n laitehallintaratkaisuun
  • Kutsun 2 kertaa vuodessa järjestettävään Chrome tuotekoulutustilaisuuteen


Samu Nurmi
Cloudpointin vikkelä puhemies ja myyntitykki

Cloudpoint - onnistumisvarmuutta sinne missä sitä eniten kaivataan
Cloudpoint on sitoutunut auttamaan asiakkaitaan kaikissa tilanteissa. Ajattelemme asiakkaan puolesta ennen napin painallusta alati muuttuvassa maailmassa. Yhteistyö- ja toimintamallimme varmistaa onnistumisen siellä missä teemme töitä – Huolehdimme persuksille potkimisesta ja aikataulun pitävyydestä.

Heräsikö ajatus? Kirjoita kommentti!

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä postaukset:

Lohjan oppilaspajat – miksi kouluttaa viisi, jos voi tavoittaa 500?
Lohjan oppilaspajat – miksi kouluttaa viisi, jos voi tavoittaa 500?
15 joulukuuta, 2022

Lohjan kaupungissa on tehty jo vuosia pitkäjänteistä työtä erilaisten digitaalisten sovellusten ja välineiden hyödyntämi...

Tervetuloa tutustumaan Chrome-laitteilla toteutettuun sähköiseen ylioppilaskokeeseen
Tervetuloa tutustumaan Chrome-laitteilla toteutettuun sähköiseen ylioppilaskokeeseen
6 toukokuuta, 2014

Olemme paikalla Helsingin Wanhassa Satamassa 5.6.2014 järjestettävässä Digabi -tapahtumassa. Tervetuloa tutustumaan tapa...