Vihreät arvot ovat päivän sana kaikkialla. Kasvavassa määrin etsitään opetus- ja yritystoimintaan vihreämpiä ratkaisuja, joita monesti käytetään jopa osana organisaatioiden omia arvoja ja imagoa. Paperiton toimisto, etätyö ja verkkolaskut vilisevät termeinä kaikkialla. Eikä suotta, juuri taannoin uutisoitiin laajasti, että maailman uusiutuvat luonnonvarat on nyt käytetty tältä vuodelta loppuun. Asiasta uutisoi mm. YLE .  
Kaikille vihreät arvot eivät välttämättä ole sydämen asia, mutta niiden huomioiminen IT-infrastruktuurissa tuo konkreettisia kustannussäästöjä organisaatioille ja se varmasti kiinnostaa kaikkia.


Google ja vihreät arvot


Google pyrkii luomaan ympäristöystävällisiä verkkopalveluita. Kehittämällä omaa ympäristöystävällisyyttään, käyttämällä resursseja tehokkaasti ja tukemalla uusiutuvan energian käyttämistä Google on onnistunut pitämään hiilijalanjälkensä nollassa. Tämä on valtavan hieno saavutus kokoluokaltaan valtavalta toimijalta! Silti Google etsii jatkuvasti lisäkeinoja pienentää ympäristövaikutustaan entisestään.


Google on jakanut ympäristöhankkeensa seuraaviin osa-alueisiin:


Paitsi että Googlen tavoitteena on toimia 100 prosenttisesti uusiutuvan energian avulla, Googlen palvelinkeskukset kuuluvat maailman tehokkaimpiin. Siitä huolimatta keskukset käyttävät jopa 50% vähemmän energiaa kuin tavalliset palvelinkeskukset. Tämä puolestaan johtaa valtaviin säästöihin sähkönkulutuksessa (Google ilmoittaa säästäneensä jo miljardi dollaria) ja vähentää ympäristöhaittoja tuntuvasti.

Lisätietoja Googlen palvelinkeskusten energiatehokkuudesta voit lukea täältä.


On helppo ajatella, että Googlen suuruisen jättiläisen tekemät panostukset ympäristön hyväksi tuottavat näkyviä tuloksia ja ovat tämän kautta merkittäviä. Yhtä tärkeä on kuitenkin myös panos, jonka voi omassa mittakaavassaan antaa vain yhdenkin työntekijän nyrkkipaja. Koostaan riippumatta, jokainen organisaatio tekee hyvän työn ympäristölle ja säästää selvää rahaa esimerkiksi siirtymällä Google Apps-sovelluksiin, joka puolestaan mahdollistaa mm. paikallisista palvelimista luopumisen.

Google Apps - vihreä viestintäkokonaisuus oppilaitoksille ja yrityksille

Google Apps -sovellukset ja Google App Engine auttavat yrityksiä olemaan vihreämpiä ja samalla säästämään kustannuksissa. Kaikki Googlen tuotteet ja palvelut sijaitsevat pilvessä paikallisten palvelinten sijaan. Googlen tehokkuushankkeiden vuoksi pilvipalveluista on onnistuttu luomaan selvästi ympäristöystävällisempi vaihtoehto. Siksi Googlen tuotteita käyttävät yrityksetkin ovat ystävällisempiä ympäristölle.

Vihreys ja säästöt koostuvat pääasiallisesti:
  • paikallisten palvelinten ympäristöhaitat ja laitteistokustannukset katoavat kun niitä ei enää tarvita
  • sähkönkulutus pienenee kun ei ole tarvetta paikallisille palvelimille
  • käyttämällä Googlen tuotteita, käytät ympäristöystävälliseksi kehitettyjä ratkaisuja, jotka ovat myös hinnoittelultaan edullisia
  • käyttämällä Googlen palveluja organisaatio vähentää merkittävästi käyttäjäkohtaista sähkönkulutusta verrattuna omien palvelimien ylläpitoon


Pilvipohjaisten palveluidemme käyttö karsii kustannuksia varsin laajalti, aina IT-infrastruktuurin luomisesta hallintatoimiin. Tutkimustemme mukaan keskivertoyritys voikin alentaa kustannuksia ja hiilidioksidipäästöjään tuntuvasti, noin 65–85 %, vaihtamalla Google Apps-viestintäsovelluksiin.

Mekin haluamme olla vihreä

Googlen yhteistyökumppanina meille on luonteva ratkaisu käyttää Google Apps-sovelluksia ja Google App Enginea ylläpidossa ja kaikessa viestinnässä, joka jo itsessään takaa meille vihreät työvälineet ja kustannustehokkuutta. Toimistollamme ei ole lainkaan palvelinkoneita, koska sellaisille ei ole mitään tarvetta. Suuren osan ajasta tulostin seisoo toimettomana, sillä suosimme paperittomuutta ja aina kun mahdollista, laskut hoidetaan verkossa. Vanhentuvan laitteiston kierrätyskään ei vaadi suuria ponnisteluja, jonka lisäksi suosimme myös etätyöskentelyä, jolloin työpaikalle kulkemiseen käytetyiltä ympäristöhaitoilta säästytään ( blogimme etätyöskentelystä ).   

Osalle teistä vihreät arvot merkitsevät varmasti paljon ja haluatte edustaa organisaatiota, joka kantaa kortensa kekoon ympäristön hyväksi. Hinnasta viis. Toiset eivät välttämättä pidä tätä kaikkein tärkeimpänä tekijänä, mutta kustannuksissa nipistäminen sen sijaan kiinnostaa. Mutta kun voit saada molemmat, vihreyden ja säästöt, kumpikin varmasti kiinnostaa!


Lähde: Google GreenCloudpoint on sitoutunut auttamaan asiakkaitaan kaikissa tilanteissa. Ajattelemme asiakkaan puolesta ennen napin painallusta alati muuttuvassa maailmassa. Yhteistyö- ja toimintamallimme varmistaa onnistumisen siellä missä teemme töitä – Huolehdimme persuksille potkimisesta ja aikataulun pitävyydestä.

Heräsikö ajatus? Kirjoita kommentti!

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä postaukset:

Google - vihreä vaihtoehto viestintään
Google - vihreä vaihtoehto viestintään
23 elokuuta, 2013

Vihreät arvot ovat päivän sana kaikkialla. Kasvavassa määrin etsitään opetus- ja yritystoimintaan vihreämpiä ratkaisuja,...

Vuoden 2013 viimeisenä vinkkinä: tiedot Google Drivellä
Vuoden 2013 viimeisenä vinkkinä: tiedot Google Drivellä
31 joulukuuta, 2013

Google Drive on tehokkaimmillaan alustana yhdessä työskentelylle. Päivän (ja vuoden 2013 viimeisenä) vinkkinä kerromme D...

Vuoden 2013 viimeisenä vinkkinä: tiedot Google Drivellä
Vuoden 2013 viimeisenä vinkkinä: tiedot Google Drivellä
31 joulukuuta, 2013

Google Drive on tehokkaimmillaan alustana yhdessä työskentelylle. Päivän (ja vuoden 2013 viimeisenä) vinkkinä kerromme D...