Cloudpointin blogi

Morgonsamling för klassen och andra tips med Google Slides

Kirjoittanut Lotta Sandberg-Nyman | 12.12.2022 11:52:36

Under distansundervisningsperioden brukade jag börja mina morgonlektioner med att ta fram en Google Slides med dagens program, datum, namnsdag, väder och så vidare, precis som vi gjort i skolan. Då undervisade jag årskurs 1. Men efter det blev detta bort för vi gjorde det tillsammans i klassen istället. För tillfället undervisar jag årskurs 5 och så länge man orkar/hinner gå igenom dessa på morgonen, desto bättre tycker jag att dagen framskrider. Därför har jag återupplivat dessa slides i min klass.

Modellen som jag har här under är gjord i Google Slides. GODMORGON är gjort med Wordart och varje bokstav i olika färger. Ja, det tar en tid att göra bottnet första gången, men när det är gjort är det ju bara att kopiera det till de andra dagarna. Om man letar på nätet (pinterest, TeachersPayTeachers) efter “morning slides”, så får man en massa fina idéer för vad som passar en själv bäst.

Vad annat kan man då göra i sina slides?
Om man vill så kan man ju göra en Slide för varje enskild lektion.

Andra tips för fina Slides:

- Visste ni att man lätt kan lägga till “bakgrundsmusik” från t.ex. Youtube? Gå till Infoga → Video, och sedan kan du välja Youtube. Det kan löna sig att justera videon så, att den blir så liten som möjligt i nåt hörn. Då hörs den, men syns inte.

- Ett tips på hur man kan hålla en bild eller en text från t.ex. Wordart i samma proportion då man förstorar eller förminskar texten/bilden, är att man först trycker ner Shift och sedan drar i ett hörn.
- Annat som du kan göra med Wordart är att ändra font, färg och t.ex. tjocklek på bokstäverna. Du kan också välja att göra kantlinjerna “prickiga”, om man exempelvis vill att eleverna ska öva skrivning.

- Mitt sista tips för idag är om man har infogat en bild och tycker att det är tråkigt att ha bilden som en rektangel/kvadrat. Då kan man välja att bilden är en viss form. Först lägger man alltså in en bild. Sedan väljer man “Beskär bild” och därifrån en form.