Ydinsovelluksiin kuuluva Google Docs on tuttu varmasti kaikille oppilaille ja opettajille lähinnä tekstinkäsittelyn työkaluna. Sen etuna on erityisesti yhteiskäyttö ja jakaminen, mutta kuluneen vuoden aikana Docsista on kasvanut varsin monipuolinen oppimisen alusta erilaisine älykkäine linkkeineen ja muine toimintoineen. Seuraavassa muutama vinkki Docsin entistä monipuolisempaan hyödyntämiseen.

Älykkäät linkit tuovat materiaalit esille

Docsin niin sanotut smart chipsit eli älykkäät linkit mahdollistavat Docs, Sheets ja Slides -dokumenttien sekä Youtube-videoiden ja Maps-linkkien upottamisen suoraan Docsilla luotuun tehtäväpohjaan tai palaverimuistioon. Esimerkiksi tehtävään upotetut opettajan muistiinpanot tai opetusvideo auttavat kaikkia oppilaita ja ovat erityisesti saavutettavuuden näkökulmasta erinomainen toiminto. 

Älykkään linkin saa luotua kopioimalla haluamansa tiedoston jakolinkin tai Youtube-videon ja Maps-sivun osoitteen sekä liittämällä sen Docsiin. Liittämisen jälkeen avautuu mahdollisuus valita joko perinteinen tai älykäs linkki.

Gif smart chips

Valintaruuduilla vaihtelua tehtäviin

Kesällä Docsiin julkaistu muistilista-toiminto mahdollistaa monivalintojen ja väittämätehtävien luomisen avoimien kysymysten oheen. Formsin kaltaista automaattista pisteytystä siihen ei ole tehtävissä, mutta vaihtelua tehtävätyyppeihin valintaruudut kuitenkin tuovat. Parhaimman lopputuloksen saa, kun käyttää valintaruutujen kanssa taulukkoa (lisää-valikko - taulukko). Ruudukosta maalaamalla haluamansa solut ja klikkaamalla työkalurivin muistilista-painiketta muodostuu soluihin valintaruutu.

Kommentointi on formatiivista arviointia

Formatiivista arviointia ei tarvitse enää dokumentoida, mutta esseen tai esitelmän kommenttityökalulla ne jäävät vaivattomasti joka tapauksessa talteen. Järjestelmällisesti käytettynä kommentointi tukee oppilasta tavoittamaan opetussuunnitelmassa määriteltyjä oppiainekohtaisia tavoitteita. 

Gif kommentointi

Ydinsovellukset -blogisarja käsittelee Google Workspace for Educationin ytimeen kuuluvia dokumenttityökaluja erityisesti niiden peruskäyttöä syvemmästä näkökulmasta. Google Docs avaa yhteensä kahdeksanosaisen sarjan, ja loput blogit ilmestyvät syksyn 2022 aikana.

Google Workspace for Education on kattava kokonaisuus opetusta, oppimista ja muuta oppilaitoksen arkea tukevia ja sujuvoittavia sovelluksia. Sovellusten ytimessä on yhteiskäyttö, mutta niiden ominaisuudet mahdollistavat yhteistoiminnan lisäksi myös yksilöllisen työskentelyn eri kouluasteilla. 

Nämä niin sanotut ydinsovellukset ovat tietosuojaltaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) mukaisia  oppilaitosten käyttöön soveltuvia työkaluja, eivätkä sisällä mainontaa. Jos kuntasi tai koulusi haluaa täydentää Google for Education -osaamistaan, voit käydä tutustumassa koulutuksiimme opettajille sekä työpajoihimme oppilaille.

Sami M. BIO_final

 

Heräsikö ajatus? Kirjoita kommentti!

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä postaukset:

Google Keep - monikäyttöinen muistiinpanosovellus
Google Keep - monikäyttöinen muistiinpanosovellus
31 tammikuuta, 2017

Päivitetty 8.3.2017: Google Keep on nyt osa G Suite tuotepaketin ydintuotteita. Samalla Keepin ominaisuuksia on integroi...

Google Docsista on moneksi, osa 2 - organisaation vuosikello
Google Docsista on moneksi, osa 2 - organisaation vuosikello
22 syyskuuta, 2022

Moni oppilaitos, pienyritys ja yhdistys kamppailee yhteisten projektien ja tehtävälistojen koordinoinnin kanssa. Organis...

Google+ for Business tarjoaa yrityksille monipuolisesti vaihtoehtoja viestintään
5 syyskuuta, 2012

Jo pidemmän aikaa yritykset ovat voineet luoda Google+:ssa oman sivun, joka on tarjonnut monipuoliset mahdollisuudet yri...