18. helmikuuta 2021

Terveisiä Learning with Google -tapahtumasta! – uusi Google Workspace for Education on julkaistu


Google järjesti Learning with Google -tapahtuman 17.–18.2. Sen keskeisimmiksi aiheiksi nousivat Googlen opetussovellusten brändiuudistus, ydinsovellusten yli 50 lisäominaisuuden lanseeraus sekä etäopetus. 

Opettajien, oppilaiden ja huoltajien vaikutusta Googlen palveluiden kehittymiseen painotettiinkin sekä toimitusjohtaja Sundar Pichain että toimialajohtajien puheissa – esimerkiksi yli 100 miljoonalla vuodessa kasvanut Classroomin käyttäjäjoukko on merkittävä voima myös toiminnallisuuksien suunnittelussa ja huomioimisessa.


Uutuus: Google Workspace for Education ja neljä lisenssitasoa


G Suite for Education ja G Suite Enterprise for Education jäävät historiaan. Niiden tilalle Google lanseerasi neljä eri kokonaisuutta, joista yksi on kouluille ilmainen ja kolme maksullista:


Google Workspace for Education Fundamentals vastaa ominaisuuksiltaan aiempaa Education-kokonaisuutta. Se on käyttäjilleen ilmainen ja monipuolinen ratkaisu digitaalisen opetuksen ja oppimisen perusratkaisuksi.


Google Workspace for Education Standard sisältää Fundamentalsin ominaisuudet ja lisäksi kehittyneitä tietoturva- ja analytiikkatyökaluja. Esimerkiksi oppilaiden Classroomin käyttöä voidaan jatkossa seurata entistä tarkemmin. 


Teaching and Learning Upgrade (TLU) -lisenssiin sisältyy edellisten lisäksi opetussovellusten lisäominaisuudet, kuten Meetin pienryhmät ja Classroomiin tulevat lisäosat. 


Google Workspace for Education Plus vastaa aiempaa G Suite Enterprise for Education -lisenssiä ja sisältää kaikki edellä olevien tasojen ominaisuudet. Lisäksi Education Plus sisältää Google Cloud -palvelun sekä tulevaisuudessa mahdollisuuden mm. Classroomin oppilasryhmien ja arvosanojen synkronointiin eri oppilastietojärjestelmiin.


Aiemmat G Suite for Education ja G Suite Enterprise for Education -käyttäjät siirtyvät Fundamentals- ja Plus-lisensseihin automaattisesti lyhyen ajan sisällä. 


Standard sekä Teaching and Learning Upgrade -palvelut ovat tilattavissa 14. huhtikuuta alkaen. Lisenssien hinnat täsmentyvät lähemmin, mutta Enterprise for Educationin nykyiset käyttäjät siirtyvät Education Plus -käyttäjiksi samalla hinnalla.


Teknologia ei itsessään ole oleellista, vaan se, mitä sillä tehdään. (Avni Shah, Google for Educationin varatoimitusjohtaja)


Yli 50 uutta ominaisuutta opetussovelluksiin ja käyttäjänhallintaan


Videopuheluohjelma Google Meet kehittyy kovaa vauhtia, ja tällä viikolla julkaistiin jo järjestäjän mahdollisuus päättää kokous sekä vaientaa kaikki osallistujat yhtäaikaa. Myöhemmin Meetiin ovat tulossa myös emojit. Classroomin kautta luotu Meet on elokuusta alkaen vain ryhmän opettajien hallinnoima eikä mukaan voi päästä Classroom-ryhmän ulkopuolelta. Lisäksi Education Plus ja TLU-käyttäjät tulevat saamaan mahdollisuuden luoda pienryhmät ennakkoon Google Kalenterin kautta. 


Google Classroom kehittyy jatkossa huimasti – kaikille lisenssitasoille tulee mahdolliseksi muotoilla tekstiä ja myös kuvatehtävien kommentointi kehittyy. Lisäksi mobiilisisovelluksille tulee mahdolliseksi offline-toiminta sekä kuvan skannaus. 


Education Plus ja TLU-käyttäjät pääsevät käyttämään Classroomin kautta myöhemmin tänä vuonna kolmannen osapuolen sovelluksia. Esimerkiksi opetuskäytössä tuttu Adobe Sparkin tuoteperhe ja monet muut sovellukset tulevat integroitumaan organisaation niin halutessa saumattomasti osaksi Classroomin tehtäviä. 


Muista ydinsovelluksista on nostettava esille erityisesti Google Forms, johon saadaan kauan odotettu tallennusominaisuus. Myös Jamboardin versiohistoria on ollut opettajien toivelistalla jo jonkin aikaa ja tulee toteutumaan myöhemmin tarkentuvaan aikaan.  


Pääset vertailemaan eri lisenssitasoja ja niiden ominaisuuksia täältä


Erinomaista kevään jatkoa ja onnistumisen kokemuksia Googlen opetussovellusten parissa!- Sami Marttinen

Cloudpoint – onnistumisvarmuutta sinne missä sitä tarvitaan. PS Me Cloudpointissa olemme tietenkin valmiina auttamaan sovellusten valintaan liittyvissä kysymyksissä. Ota yhteyttä! Huomasitko myös tämän uuden Chromebookeihin liittyvän ratkaisun, jossa Cloudpoint on mukana? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!