11. joulukuuta 2020

Testbit kokeilee Abitin virtualisointia

Olemme Cloudpointilla kokeilemassa Espoon kaupungin ja Googlen kanssa yhteistyössä ratkaisua, jossa sähköisen ylioppilastutkinnon järjestelmä ja ympäristö virtualisoidaan Google Cloud Platformille (GCP) Haminan datakeskukseen. Tavoitteena on varma ja turvallinen ratkaisu, jossa opiskelija pääsee omalta tai oppilaitoksen laitteelta suorittamaan Abitti-koetta ilman USB-muistitikkuasennuksia ja paikallisia palvelimia. Laitteena opiskelijalla voi olla Chromebook, Windows- tai Mac-laite. Tämän Proof of Concept (PoC) -kokeilun järjestelmä on nimeltään Testbit. Ylioppilastutkintolautakunta seuraa ja tukee projektia. Kokeilun tavoitteista ja etenemisestä kerrotaan tarkemmin www-sivulla www.testbit.fi.

Ylioppilaskirjoitukset ovat lukiolaiselle tärkeä paikka. Siinä otetaan suuntaa pitkälle tulevaisuuteen, jatko-opintoihin ja työelämään. Tutkinto on uudistunut monella tapaa; portaittain käyttöön otettu sähköinen tutkintomalli pääsi täyteen mittaan keväällä 2019, kokeita voi suorittaa porrastetusti sopivina paloina ja niitä voi uusia rajoituksetta.

Vaikka tutkinnon toteutustapa ja itse tutkintokin kehittyvät kovaa vauhtia, aiheuttavat toimintaympäristön ja tutkinnon jatkuva kehittyminen sekä viime aikojen poikkeustilanteet ja uudistukset kasvavaa tarvetta jatkuvalle kehittämiselle.

COVID 19 haastaa koulutusta ja työelämää monella tapaa. Tulevien vuosien suunnittelussa ja varautumisessa on tärkeää huomioida kuluneen vuoden onnistumisista ja epäonnistumisista. Nyt näissä asioissa ollaan jo paljon viisaampia kuin viime talvena ennen kevään poikkeustilaa.
Poikkeuksellinen vuosi aiheuttaa taloudellisia haasteita pitkäksi aikaa. Asioita pitää pystyä hoitamaan tehokkaammin ja edullisemmin.
Hallitusohjelman yhtenä keskeisenä tavoitteena on, että jokainen peruskoulun päättänyt suorittaa toisen asteen tutkinnon ja että oppivelvollisuusikä nostetaan 18 ikävuoteen. Lukiokoulutuksen oppimateriaalikustannukset siirtyvät koulutuksen järjestäjälle. Tämä vaikuttaa koulutuksen järjestäjien suunnitelmiin, vaikka valtio tuleekin taloudellisesti mukaan uudistukseen.

Haasteita riittää. Me Cloudpointilla haluamme tukea kehitystä sellaiseen suuntaan, jossa teknologian tuomat mahdollisuudet ovat tehokkaammassa käytössä ja jossa viranomaisilla ja koulutuksen järjestäjillä on nykyistä laajempia vaihtoehtoja mm. laitehankintojen osalta. Fiksusti toteutettuna teknologian käyttö lisää hyvinvointia.

Testbit-kokeilua edistetään kovalla tahdilla. Teknistä järjestelmää rakennetaan parhaillaan ja testiryhmän opiskelijoiden kanssa Testbitiä päästään kokeilemaan helmikuussa 2021. Kokeilun tuloksia ja jatkotoimenpiteitä arvioidaan yhdessä Ylioppilastutkintolautakunnan kanssa maaliskuussa 2021. Jos kokeilun tulokset ovat myönteisiä, arvioidaan toimintamallin käyttökelpoisuutta ylioppilaskokeeseen harjoitteluun.

Seuraa kokeilua www.testbit.fi!

Tsemppiä loppuvuoteen ja hyvää joulun odotusta!
Jaakko Rekola
Pedagoginen johtaja
Cloudpoint Oy
jaakko@cloudpoint.fi

5 kommenttia:

 1. Toivottavasti hanke onnistuu. Täällä innokas testaajaehdokas jos tarvitaan Espoon ulkopuolelta.

  VastaaPoista
 2. Odotan innolla ratkaisuja. Suljettu Chrome jolla pääsee vain suljettuun testiympäristöön. Win/Mac/Lin -puolella kotikoneita ei varmaankaan voi käyttää joten eikö siellä voisi olla USB-NeverWare-boot joka päästää vain samaan?
  Tuleeko Googlen salista VDI vaiko web-työkalut ja -kysymykset?
  Miten etäyhteyden valvonta? Web kamerat pakollisia, testattava istuu suljetussa huoneessa josta kuvataan mahdolliset kolot ja piilot aina välillä? Millainen tiimi näitä videoita (ja ääntä) valvoo? Saako hädän tullen testattavan ruudun lukkoon ja videoyhteys valvojan kanssa tilalle?
  Voisiko tikussa olla myös toinen, laajakulmainen kamera?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Henri. Kiitos viestistä. Konesalista tulee opiskelijan käyttöön virtuaalinen työasema, jossa on Abitti. Laitekokonaisuuden purkaminen aloitetaan Chrombookeista. Kokeessa käytettävät Chromebookit avataan rajattuun kioskitilaan. Muiden laitteiden osalta rajaamisen teknisiä vaihtoehtoja selvitetään. LiveBoot-vaihtoehtoa on arvioitu, mutta se ei valikoitunut ensisijaiseksi etenemisvaihtoehdoksi.

   Kamera-avusteinen valvonta ja sen organisoiminen eivät ole kokeilussa tällä hetkellä ajankohtaisia. Lähtökohtana on kokeen suorittaminen opettajan valvonnassa kuten tälläkin hetkellä. Jatkokehitysmahdollisuuksia on runsaasti, mutta edetään askel kerrallaan synkronoidusti tutkinnon kehittämisen kanssa.

   Hyvää uutta vuotta 2021!

   Poista
  2. Unknown on ed. vastauksessa Jaakko Rekola (jaakko@cloudpoint.fi).

   Poista
 3. Ylioppilastutkintolautakunnan erityisasiantuntija Matti Lattu avaa tutkinnon nykytilaa ja näkymiä tulevaisuuteen blogikirjoituksessaan “Voisiko ylioppilaskokeen järjestää pilvessä?”. Erinomaisia ajatuksia ja hienoa suuntaa kehitykselle. Tämä kannattaa lukea.
  https://www.ylioppilastutkinto.fi/ajankohtaista/blogitekstit/1036-voisiko_ylioppilaskokeen_jarjestaa_pilvessa

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!