20. maaliskuuta 2020

G Suite for Education: Hangouts Meet päivitys

Viime päivinä tukeemme on tullut useita kysymyksiä oppilaitoksista liittyen opettajan mahdollisuuksiin hallita Hangouts Meet -videoneuvottelun käyttöoikeuksia. Erityisen kysyttyä on ollut mahdollisuus rajata toisten oikeutta mykistää tai poistaa muita osallistujia neuvotteluista. Google on reagoinut tähän tarpeeseen pikaisella vauhdilla. Seuraavat toiminnot päivittyvät kaikille G Suite for Education -tunnuksille automaattisesti seuraavan 2-3 viikon aikana (monilla tosin ensimmäinen vaikuttaisi jo olevan aktiivinen):

Mykistäminen ja kokouksesta poistaminen
Oppilaitostunnuksia käyttävillä henkilöillä Hangouts Meet toimii jatkossa niin, että vain tapahtuman luonut henkilö tai kalenteritapahtuman omistaja voi mykistää osallistujien mikrofonit tai poistaa heidät neuvottelusta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos opettaja luo oman Google Kalenterinsa kautta tapahtuman, jossa on mukana linkki videoneuvotteluun tai opettaja luo tapahtuman muuta kautta, on hän neuvottelun "omistaja" ja tällöin oppilaat eivät voi mykistää toistensa mikrofoneja tai poistaa toisiaan neuvottelusta.


Googlen omassa blogissa suositeltiin joissakin tapauksissa määrittämään ominaisuus vain opettajille ja henkilökunnalle OU-asetuksia hyödyntäen. Emme suosittele tämän ominaisuuden hyödyntämistä, sillä se mm. estää oppilaita olemasta toisiinsa yhteydessä Hangouts Meetiä käyttäen, joka puolestaan tekee ryhmätyöskentelyn ja läksyissä avun pyytämisen mahdottomaksi.

Muutokset liittymislinkkien toiminnassa
Toinen osa Googlen päivitysuutista koski Meetin liittymislinkkien toimintaa. Päivityksen myötä osallistujat eivät voi enää uudelleen liittyä videoneuvotteluun linkin kautta sen jälkeen kun viimeinen osallistuja on poistunut jos Meetin luonut opettaja ei itse olisi paikalla. Ominaisuus koskee seuraavia tapauksia:
 • Meet on luotu käyttäen lyhytosoitetta ja "lempinimeä" (esim. g.co/meet/nickname)
 • Meet on luotu palvelun aloitussivun meet.google.com kautta käyttäen "lempinimeä" kohdassa "Liity kokoukseen tai aloita oma” 
 • Meet on luotu käyttäen "lempinimeä" mobiilisovelluksessa
Toiminto ei ole käytössä Google Kalenterin kautta luoduissa tapahtumissa, joihin on liitetty Meet-ominaisuus. 

Googlen Hangouts Meetiin liittyen käyttöohjeen löydät täältä: http://bit.ly/hangoutsmeetohje
Tukemme auttaa ongelmatilanteissa: tuki@cloudpoint.fi

Mia
Marketing & Change Management Manager
Cloudpoint - onnistumisvarmuutta sinne missä sitä tarvitaan

5 kommenttia:

 1. Eikö tämä ominaisuus ole enää voimassa?

  Jokaisella videoneuvottelulla on oma yksilöllinen liittymislinkkinsä. Samaa linkkiä voi käyttää useita kertoja ja sen voi jakaa muutakin reittiä pitkin kuin Google Kalenterin kautta (esim. Wilma, intranet tai sähköposti).

  Kun luon monelle pienryhmälle omat Meet-linkit, ne eivät toimi enää seuraavalla kerralla. En haluaisi tehdä niistä kalenterimerkintää, koska ne eivät ole aikasidonnaisia.

  VastaaPoista
 2. Moi! Katso kohta "Muutokset liittymislinkkien toiminnassa". Päivitys on muuttanut osan linkeista kertakäyttöisiksi.

  VastaaPoista
 3. Kyllä, sen luin. Varmistaisin vielä sen, että linkki on voimassa jatkossakin mikäli kokoukselle ei anna mitään omaa nimeä? Jos siis teen 15 kpl pienryhmäkokouksia enkä anna niille nimiä erikseen, voin käyttää taltioimiani linkkejä jatkossakin?

  VastaaPoista
 4. Google Kalenterin kautta luodut linkit pysyvät voimassa, se on "varma" tapa toimia.

  VastaaPoista
 5. Entä jos Google kalenteri ei ole käytössä?

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!