29. tammikuuta 2013

Mielenkiintoisia uutisia naapurimaasta: Ruotsin valtion hankintakeskus kilpailutti selainpohjaiset toimistosovellukset

Ruotsista kuului mielenkiintoisia uutisia viime viikolla. Kammerkollegiet, on Ruotsin valtion hankintakeskus (toimintaperiaate samantyyppinen kuin Hansel Suomessa). Kammarkollegiet kilpailutti selainpohjaiset toimistosovellukset kuten sähköpostin, kalenterin, tekstinkäsittelyn, taulukkolaskennan ja esitystyökalut. Hankinnalla oli osuva otsikko: ”kontorsstöd som molntjänst” eli toimistotyökalut pilvipalveluna.

Kymmenen toimittajaa vastasi tarjouspyyntöön ja ainoastaan neljän toimittajan tarjous täytti kilpailutuksen ensimmäisen vaiheessa pakolliseksi asetetut vaatimukset. Nämä vaatimukset olivat: 1. laadunhallinta 2. tietoturva ja 3. palvelun taloudellinen pysyvyys on varmistettu.

Kolme hyväksytyistä tarjouksista perustuu Google Appsiin ja yksi WM-waren Zimbraan. Perinteiset toimijat kuten Microsoft ja IBM jäivät siis kilpailusta pois heti ensi metreillä.

Microsoft selitti tarjouksesta ulosjääntiä julkaisemalla virallisen lehdistötiedotteen. Tiedotteen mukaan tarjouspyyntö oli "liian suppea" "eikä se vastaa markkinoiden vaatimuksia pilvipalveluille."

Vaikka katson maailmaa Googlen värikkään pilven läpi, niin minun on silti mahdotonta ymmärtää Microsoftin kommentteja ja selityksiä siitä että raamisopimus hankaloittaa julkisen sektorin siirtymistä pilveen.

Googlen palvelut toimivat oikeasti pilvipalveluna ja integroituvat saumattomasti myös nykyisen Microsoft alustan päälle, jolloin asiakkaalle jää mahdollisuus valita kustannustehokas ratkaisu kaikille käyttäjille.

Ruotsin uusi raamisopimus allekirjoitetaan helmikuun alussa ja odotan mielenkiinnolla, miten sopimus tulee vaikuttamaan Suomessa tehtäviin päätöksiin. Olemmeko muutaman vuoden Ruotsia jäljessä, kuten kaikissa muissakin asioissa, vai ymmärtävätkö suomalaiset päättäjät olemassa olevat mahdollisuudet ja ottavat niistä kaiken hyödyn irti mahdollisimman nopeasti?

Olemme toimittaneet jo useamman vuoden ajan Googlen pilviratkaisuja sadoille tyytyväisille asiakkalle. Asiakkainamme on mm. kuntia, opetuslaitoksia ja globaalisti toimivia suuryrityksiä.

Mikäli haluat kuulla, miten Googlen pilvipalveluihin siirtyminen kannattaisi suorittaa ympäristössänne, niin ole rohkeasti yhteydessä minuun. lauri@verkkoaps.fi

Linkit artikkeleihin:
http://www.idg.se/2.1085/1.488023/microsoft-bommar-statligt-molnavtal

http://blogs.technet.com/b/microsoftnyheter/archive/2013/01/24/d-228-rf-246-r-valde-microsoft-att-inte-svara-p-229-kammarkollegiets-upphandling-av-kontorsst-246-d-som-molntj-228-nst.aspx


Lauri Kaski
Toimitusjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!